Medeea Marinescu, protagonista filmului ”03.ByPass”, regizat de Nap Toader, pentru care a primit o nominalizare la categoria ”cea mai bună actriţă într-un rol principal” a Premiilor Gopo 2017, vorbeşte într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro despre recunoaşterea primită din partea breslei şi despre influenţa pe care o au premiile asupra carierei unui artist. Ea spune că lupta pentru titlul de mare câştigător se va da anul acesta între ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, şi mărturiseşte că visează să joace alături de Meryl Streep, cu care a fost asemuită în trecut de o publicaţie americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interviul pe care actriţa Medeea Marinescu l-a acordat Agenţiei de presă News.ro este primul dintr-o serie dedicată nominalizaţilor la gala Premiilor Gopo 2017, care va avea loc pe 21 martie, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti.

Medeea Marinescu, născută pe 27 mai 1974, la Bucureşti, este actriţă de teatru şi film. A devenit celebră, unul dintre copiii-minune ai filmului românesc, odată cu rolul Mirabela din filmului ”Maria Mirabela” (1981) al lui Ion Popescu Gopo. Între lungmetrajele în care s-a remarcat se numără ”Domnişoara Cristina”, de Viorel Sergovici, unde a jucat alături de Adrian Pintea şi Mariana Buruiană, ”Je vous trouve très beau/ Vă găsesc fermecător” (2006), împreună cu Michel Blanc, şi ” Donnant, donnant” (2010), alături de Daniel Auteuil, regizate de Isabelle Mergault. În 2013, a jucat în ”Q.E.D.”, de Andrei Gruzsniczki, regizor cu care va lucra la un nou proiect cinematografic.

”03.ByPass”, regizat de Nap Toader, a fost lansat în 2016. O dramă ce are conotaţii sociale, acţiunea filmului se desfăşoară pe parcursul unei ture de noapte a unui echipaj de salvare: o doctoriţă, asistentul-amant şi şoferul de ambulanţă. Cei trei aduc la spital un bătrân singur, muribund, care are mulţi bani ascunşi sub saltea. În plan tematic, filmul vorbeşte despre alienarea comportamentului în faţa ispitei banilor.

Medeea Marinescu, în ”03.ByPass”
Medeea Marinescu, în ”03.ByPass”

Prezentăm integral interviul acordat de Medeea Marinescu Agenţiei de presă News.ro:

Ce anume credeţi că v-a adus nominalizarea la Gopo?

Medeea Marinescu: Această nominalizare la care, sincer, nu mă gândeam, mi-a adus confirmarea unei anume aprecieri şi simpatii pe care această breaslă mi le-a arătat, iată, la a unsprezecea ediţie a premiilor Gopo. Înseamnă recunoaşterea muncii mele la un rol principal în echipa unor colegi de generaţie. Mă refer la regizorul Nap Toader, operatorul Silviu Stavilă şi actorul Gabi Spahiu, toţi suntem  absolvenţi ai Institutului, promoţia 1996.

Ce reprezintă rolul din acest film pentru dumneavoastră?

Medeea Marinescu: Orice rol poate fi o provocare. Îmi place să cred că încerc şi, uneori, chiar şi reuşesc să fiu "altfel" decât s-ar aştepta cei are mă cunosc. În ultima perioadă am jucat mult comedie, inclusiv în filmele din Franţa, există o anume percepţie despre conturul meu ca actriţă. Am încercat în acest film să mă recompun altfel, sigur, purtând cu mine bagajul experienţelor, trăirilor, fericirilor şi nefericirilor adunate până la 40 de ani. Aveam nevoie de această nouă experienţă. Şi le mulţumesc tuturor celor care s-au încăpăţânat să facă acest film cu un buget infim, au stat nedormiţi, au îndurat frigul alături de mine, au căutat să fie creativi în pofida unor condiţii dificile.

Cât va cântări, în carieră, nominalizarea şi posibila victorie?

Medeea Marinescu: Nu ştiu dacă traiectoria mea artistică se va schimba foarte vizibil după această nominalizare. Dar, sigur, astfel de întâmplări fericite creează un soi de atenţie mai mare asupra oricărui artist, poate stârni curiozitate, poate naşte controverse, poate stârni imaginaţia şi dorinţa de a face noi proiecte. Categoric, aşa cum o participare la un festival, fie că eşti câştigător sau nu eşti - suntem oricum pe un tărâm al subiectivităţii, îţi oferă o vizibilitate şi reprezintă o încununare a muncii tale, tot aşa un premiu naţional - premiul Gopo - reprezintă recunoaşterea operei tale şi aducerea ei într-o mai mare lumină atât în breaslă, dar mai ales în faţa publicului.

Care credeţi că va fi marele câştigător al galei de anul acesta a Premiilor Gopo?

Medeea Marinescu: Îmi este greu să dau un răspuns, pentru că, până la ora la care vă răspund, nu am văzut încă toate filmele din competiţie. Dar, cred că "bătălia" se va da între cele două filme prezente în competiţia oficială de la Cannes, unul şi foarte premiat, ”Bacalaureat” şi ”Sieranevada”. Dar şi filme precum ”Câini” şi ”Inimi cicatrizate” cred că vor "aduna" nişte premii anul acesta. Este un an cu filme foarte interesante, foarte diverse, prezente la mari festivaluri, filme de public, cred că va fi o gală care ne va capta cu adevărat atenţia.

Care este lucrul pe care nu l-aţi face pentru un rol?

Medeea Marinescu: Ceea ce am şi făcut. L-am refuzat atunci când n-am găsit nimic care să îmi placă la scenariu. Când nu mă văd într-o poveste sau nu cred câtuşi de puţin în ea, nu plec la drum.

Există şi, dacă da, care este actorul, actriţa împreună cu care visaţi să jucaţi?

Medeea Marinescu: Meryl Streep. Acum mulţi ani, o publicaţie din Los Angeles mi-a făcut cel mai mare compliment, într-o cronică la ”Je vous trouve tres beau”, asemuindu-mă cu această imensă actriţă. Şi, mi-aş dori să-l reîntâlnesc, pe cel căruia i-am fost parteneră în filmul mai devreme amintit, un mare actor şi regizor, Michel Blanc.

Care este următorul dumneavoastră rol în film?

Medeea Marinescu: Există un proiect al unui regizor cu care am lucrat şi m-am înţeles foarte bine, Andrei Gruzsniczki. Mi-aş dori mult ca acest scenariu, care mi se pare excelent, să prindă viaţă cât mai curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.