Interpreta italiană Gianna Nannini, care va concerta la Bucureşti pe 27 aprilie, vorbeşte într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro despre ”documentul istoric al muzicii europene” pe care îl reprezintă compilaţia sa ”HitStory”, pe care o caracterizează drept ”un fel de surfing” prin viaţa ei. Este dispusă să înveţe şi să cânte o piesă românească, pentru că ”trebuie să ne înţelegem cultura, să ne ajutăm tinerele generaţii să afle despre trecutul nostru”, şi spune că este îngrijorată de situaţia în care se află acum Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se consideră o activistă rock şi este convinsă că lumea poate fi curăţată. ”Nu cred că este un vis, e posibil”. Cuvântul care o defineşte este ”voce”, iar ce detestă sunt prejudecăţile şi oamenii proşti.

Născută pe 14 iunie 1956, la Siena, Gianna Nannini a debutat în 1974, ca solistă a grupului Flora Fauna Cemento. În 1975, ea s-a mutat la Milano, unde a debutat solo, un an mai târziu, cu albumul omonim. Au urmat discurile ”Una redura” (1977), ”California” (1979), ”G.N.” (1981) şi coloana sonoră a filmului ”Sconcerto rock”, regizat de Luciano Mannuzzi şi produs de Bernardo Bertolucci.

În 1982, alte două piese ale sale au fost incluse pe coloana sonoră a unui lungmetraj - ”Come un treno” şi ”Vieni ragazzi” pot fi auzite în filmul ”Identificazione di una donna”, de Michelangelo Antonioni. Cu Antonioni ea a colaborat şi în 1984, când el a regizat videoclipul piesei ”Fotoromanza”, inclusă pe albumul ”Puzzle”. Relaţia Giannei Nannini cu filmul a însemnat şi interpretarea unui rol în pelicula de debut a lui Gabriele Salvatores “Sogno di una notte di mezza estate”. În 2001, ea a semnat coloana sonoră a animaţiei ”Momo”.

Consacrarea a venit odată cu anul 1987, când a apărut albumul ”Maschi e altri”, iar în 1989, a înregistrat alături de Edoardo Bennato cântecul ”Un’estate italiana”, pe muzica lui Giorgio Moroder, piesa care a devenit imnul Campionatului Mondial de fotbal Italia 1990.

Laureată în filosofie (1994), cu o lucrare despre antropologia muzicală, Gianna Nannini s-a implicat şi în acţiuni care privesc mediul înconjurător şi şi-a lansat prima carte, ”Io”, despre care spune că este un anti-jurnal, în 2005. Doi ani mai târziu, a apărut opera lirică modernă ”Pia”, iar în 2008 piesa ”Colpo din fulmine”, compoziţie a sa, a câştigat trofeul San Remo. Anul trecut, a lansat autobiografia - ”Cazzi miei”.

Cel de-al doilea concert pe care Gianna Nannini îl va susţine la Bucureşti va avea loc pe 27 aprilie, la Sala Palatului.

Prezentăm integral interviul acordat Agenţiei de presă News.ro de Gianna Nannini:

Turneul a început de câteva zile, aş vrea să vorbim despre ”HitStory”, despre cariera şi planurile pe care le aveţi.

Gianna Nannini: Acest turneu este foarte important pentru mine, pentru că vreau să duc rockul mediteranean în locuri în care nu am mai fost şi în cele care chiar mi-au plăcut, ca Bucureştiul.  Îmi amintesc de oamenii de acolo. Am cunoscut mulţi oameni frumoşi, de diferite naţionalităţi, cum găseşti în New York sau Londra.

În turneul HitStory cântaţi piese de pe toate albumele lansate până acum.

Gianna Nannini: Este un fel de document istoric al muzicii europene - din anii ‘80, ‘90 şi 2000. Cântecele sunt ca un semn distinctiv al fiecărei perioade muzicale.

A fost dificil să alegeţi cântecele pentru album şi pentru setlistul concertelor? Care a fost criteriul?

Gianna Nannini: Nu, sunt cântece-metaforă, unele energice, altele mai blues, aşa că există un echilibru. Este un fel de surfing prin viaţa mea - asta pentru că îmi şi place să fac surfing. Trupa cu care sunt este fantastică. N-am mai avut sentimentul ăsta de când am început.

Există o piesă anume pe care preferaţi să o cântaţi live?

Gianna Nannini: Am o piesă, ”Contaminata”, care vorbeşte despre toleranţă şi este destul de potrivită momentului în care ne aflăm.

Citeam zilele acestea mai multe lucruri despre viaţa şi cariera dumneavoastră...

Gianna Nannini: A, să ştiţi că am un manager foarte bun acum. Este managerul visurilor mele. Este cel mai bun pe care îl poate avea un artist. Ştie totul despre muzică şi susţine toată muzica mediteraneană. Avem nevoie de asemenea oameni. Aş vrea să aflu ceva şi despre muzica rock românească, să fac un cover după o piesă rock românească, de ce nu? Avem nevoie să ne înţelegem cultura, să ne ajutăm tinerele generaţii să afle despre trecutul nostru.

Cunoaşteţi vreo piesă românească?

Gianna Nannini: Nu, dar dacă mi-aţi putea trimite una, aş putea să o cânt. O piesă cunoscută. Şi îmi trebuie şi versurile...

Desigur, vom ţine legătura. Revenind la ”HitStory” - albumul şi turneul -, cariera dumneavoastră înseamnă patru decenii în care aţi lansat 27 de albume de studio şi compilaţii, dar înseamnă şi colaborări cu unii dintre cei mai importanţi producători şi cineaşti.

Gianna Nannini: Mă bucur că spuneţi asta, pentru că mulţi oameni nu cunosc şi nu recunosc astfel de lucruri.

Voiam să ştiu care dintre ei v-a influenţat şi a lăsat cea mai mare amprentă asupra muzicii şi vieţii dumneavoastre.

Gianna Nannini: A, sigur. Este Conny Plank. El m-a învăţat ”lecţia” vocii mele - una de tip nord-african. Este greu de găsit în Anglia sau America. Aparţine mai mult zonei Spaniei - Africii de Nord. El a înţeles asta şi a decis să realizeze sound design-ul în jurul vocii mele. Am făcut mai multe experimente, aranjamente pornind de la muzica nord-africană la cea electronică. Am lucrat cu oameni din tot felul de regiuni. Din păcate, el a murit. Am găsit apoi un producător care a reuşit să înţeleagă muzica mea. Acum, oamenii nu mai au grijă de instrumente, să le folosească în muzica lor.

V-aţi implicat în acţiuni activiste privind mediul înconjurător, care este abodarea dumneavoastră acum?

Gianna Nannini: Mediul este foarte contaminat. Sunt un activist rock. Prin muzica mea, cred, am oferit şi informaţii. Cred că este important să spui lucrurile astea oamenilor. Să curăţăm lumea nu cred că este un vis, este posibil.

Dar referitor la ce se întâmplă cu Europa, în ultimii ani, ce părere aveţi?

Gianna Nannini: Sunt îngrijorată. Unii oameni sunt hotărâţi să dividă lumea şi cred că cel mai mare pericol este să-ţi fie frică.

Ce vă displace cel mai mult?

Gianna Nannini: Prejudecăţile şi oamenii proşti.

Ce vă place cel mai mult?

Gianna Nannini: În plac, de exemplu, filmele science-fiction şi cele biografice. Aşa că îmi place să mă uit la filme.

Vă puteţi descrie într-un cuvânt?

Gianna Nannini: Voce.

Vă mulţumesc!

Gianna Nannini: Mulţumesc şi vă aştept la concert, la Bucureşti!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.