După şocul provocat de Will Smith anul trecut, Academia Americană de Film a creat o "echipă de criză" pentru a face faţă oricărei probleme. Asta nu ar trebui totuşi să-i împiedice pe unii prezenttori să glumească. Cea de-a 95-a ceremonie din 12 martie, prezentată de Jimmy Kimmel, ar trebui, aşadar, să se concentreze pe filmele în competiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marele favorit este "Everything Everywhere All at Once", o comedie cu elemente SF, nominalizată la 11 categorii, în care o proprietară de spălătorie suprasolicitată se trezeşte cufundată într-o multitudine de universuri paralele. Ultima speranţă a umanităţii, această imigrantă chineză, interpretată de Michelle Yeoh, trebuie să se confrunte cu un super-ticălos care ameninţă întregul "multivers" şi se dovedeşte a fi alter ego-ul exuberant al fiicei sale deprimate.

Explorarea diferitelor lumi alunecă apoi într-o călătorie delirantă, în care unii oameni au hot dog în loc de degete, pietrele sunt înzestrate cu emoţii şi jucăriile sexuale îşi găsesc utilizări nebănuite.

Acest film independent uşor nebunesc a avut un mare succes în cinematografe, cu venituri de 100 de milioane de dolari. Intriga sa, centrată pe o reflecţie emoţionantă asupra dragostei de familie şi cu o distribuţie bine aleasă, în principal asiatică, i-a permis să câştige majoritatea premiilor acordate înainte de Oscar.

"În spatele filmului, se află un grup de oameni pentru care este imposibil să nu simţi simpatie", rezumă pentru AFP Scott Feinberg, editorialist de specialitate la Hollywood Reporter.

Triumful anunţat s-ar putea totuşi să se confrunte cu sistemul de vot pentru Oscarul pentru "cel mai bun film", care tinde să penalizeze creaţiile polarizante, îşi aminteşte el. Cu toate acestea, mulţi membri ai Academiei "pur şi simplu nu înţeleg" entuziasmul din jurul acestei comedii produsă de un duo de treizeci de ani.

De acest lucru ar putea beneficia adaptarea germană a romanului "All Quiet on the Western Front" sau de blockbuster-ul lui Tom Cruise "Top Gun: Maverick", care a permis publicului să revină în sălile de cinema după pandemie. 

Concurenţa dintre actori, în schimb, este mult mai strânsă.

Oscarul pentru cea mai bună actriţă se dispută între Cate Blanchett, dirijor fără milă în "Tar", şi Michelle Yeoh, eroina din "Everything Everywhere All At Once", care ar putea deveni primul câştigător  de origine asiatică care să ia acest premiu.

La categoria "cel mai bun actor", Austin Butler ("Elvis"), Brendan Fraser ("The Whale") şi Colin Farrell ("The Banshees of Inisherin") sunt la egalitate. 

La fel ca Angela Bassett ("Black Panther : Wakanda Forever"), Jamie Lee Curtis ("Everything Everywhere All At Once") şi Kerry Condon ("The Banshees of Inisherin") pentru statueta la categoria cel mai bun rol feminin secundar. 

Seul Ke Huy Quan, fostul copil-star din "Indiana Jones et le Temple Maudit" uitat de Hollywood de peste 20 de ani, pare aproape sigur că va câştiga un Oscar, după ce a strâns premii pentru rol secundar, al soţului din "Everything Everywhere All At Once".

Peste această ceremonie planează şi umbra celebrei palme de anul trecut a lui Will Smith dată comediantului Chris Rock, după o glumă despre coafura soţiei sale.

Episodul ar trebui să genereze inevitabile glume, dar producătorul executiv al ceremoniei, Molly McNearney, doreşte clar să întoarcă pagina. "Vom recunoaşte evenimentul (...) şi vom merge mai departe", a spus ea reporterilor.

Anul trecut, Academia a fost criticată pentru că l-a lăsat pe Smith să primească pe scenă premiul pentru "cel mai bun actor" după agresiune. De atunci i s-a interzis să mai participe la ceremonie timp de 10 ani.

Scopul organizatorilor este "de a oferi divertisment şi, sperăm, să continuaţi să ne priviţi", a declarat producătorul Glenn Weiss pentru AFP. Pentru că, în ciuda revenirii cifrelor de audienţă anul trecut, interesul pentru premiile Oscar a scăzut considerabil din perioada de glorie a anilor 1990. În 1998, 57 de milioane de telespectatori, record absolut, au asistat la triumful filmului "Titanic", recompensat cu 11 statuete. 

Anul acesta, ceremonia se bazează pe prezenţa continuărilor "Top Gun" şi "Avatar", două blockbustere majore, pentru a atrage atenţia. "Dar dacă audienţa nu creşte faţă de anul trecut, Academia va avea o mare problemă", subliniază Feinberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.