„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel de-al şaselea lungmetraj al regizorului Radu Jude, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019, a fost premiat, vineri seară, cu marele trofeu al festivalului Listapad din Minsk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul a fost recompensat cu premiul Golden Listapad, la cea de-a 25-a ediţie a Minsk International Film Festival Listapad, care a avut loc între 2 şi 9 noiembrie.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, primul film românesc care a fost premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut premiera mondială în luna iulie a acestui an, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Pelicula, cu Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ în distribuţie, a fost lansată în cinematografele româneşti pe 28 septembrie.

La festivalul din Minsk, în competiţia de lungmetraje, cel mai bun regizor a fost desemnat Jia Zhang-Ke pentru „Ash is purest white” (China, Franţa, Japonia), în timp ce actriţa Zhao Tao, protagonista filmului, a fost premiată pentru interpretare.

Stepan Devonin a fost desemnat cel mai bun actor, pentru rolul din „Core of the world” (Rusia), iar cel mai bun scenariu a fost cel al filmului „The Load” (Serbia, Franţa, Croaţia, Iran, Qatar), semnat de Ognjen Glavonić.

Juriul format din Yusup Razykov (Rusia, Uzbekistan), Andrei Cretulesku (România), NerinaT. Kocjančič (Slovenia) şi Anton Sidorenko (Belarus) a acordat un premiu special producţiei vietnameze „The Third wife”, regizată de Ash Mayfair.

Marele premiu al competiţiei de documentare a revenit filmului „Home games” (Ucraina, Franţa, Polonia), de Alisa Kovalenko.

„Yuli", regizat de Icíar Bollaín (Spania, Marea Britanie, Germania) a fost premiat de public, iar premiul FIPRESCI pentru debut a revenit lungmetrajului „La Camarista” (Mexic), de Lila Avilés.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.