Artistul american Iggy Pop este subiectul unei expoziţii de desen, proiect al artistului Jeremy Deller, care va fi deschisă în perioada noiembrie 2015 - martie 2016 la Brooklyn Museum din New York, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iggy Pop Life Class” presupune 107 interpretări ale fizicului nud al starului, realizate de 22 de artişti, cu vârste cuprinse între 20 şi peste 80 de ani.

Pentru expoziţie, muzeul pune la dispoziţia curatorului obiecte din patrimoniu, care vor sta alături de desene, între acestea numărându-se sculpturi din Egiptul antic, Africa şi India, desene ale unor artişti precum Egon Schiele şi Max Beckmann, dar şi fotografii realizate de Jim Steinhardt şi Robert Mapplethorpe.

Jeremy Deller, cunoscut pentru opera sa care abordează deseori ca temă politica, i-a propus muzicianului în urmă cu zece ani să-i pozeze, însă Iggy Pop a şovăit atunci. ”Acum zece ani eram un pic cam prea tânăr”, a declarat Iggy Pop, acum în vârstă de 69 de ani. ”M-am gândit că nu aveam greutatea potrivită. Acum simt că s-au întâmplat multe cu trupul meu. Din anumite motive, mi s-a părut important să stau dezbrăcat în faţa unui grup de persoane şi să avem acest schimb”, a mai spus el.

Artiştii care l-au pictat pe Iggy Pop au fost aleşi de Deller după recomandări primite de la profesori de desen din şcolile locale. El şi-a dorit artişti cu abilităţi diferite. ”Nu mi-am dorit ca toţi să fie specialişti. Am vrut varietate”, a spus Deller.

Una dintre lucrările lui preferate a fost realizată de Kallyiah Merilus, în vârstă de 20 de ani, care a început să studieze desenul înainte cu două săptămâni de începutul sesiunii care l-a avut protagonist pe Iggy Pop. ”Liniile arată precum tăieturile din expresionismul german”, a spus iniţiatorul proiectului.

Însă nu toţi artiştii plastici ştiau cine este Iggy Pop. Robert Hagen, în vârstă de 82 de ani, preferă folkul şi oameni precum Pete Seeger. ”Am crezut că Iggy era un alter ego al lui David Bowie”, a spus el amuzat.

Guno Park, care are 37 de ani, îşi imagina că Iggy Pop este doat un star rock. În timpul sesiunilor de desen, care au avut loc în luna februarie, Park a fost impresionat de cum Iggy Pop îşi înţelege atât de bine corpul. ”Chiar şi modelele, care pozează de ani nu prea ştiu care este poziţia în care se exprimă cel mai bine. Dar Iggy a fost atât de natural şi comod”, a spus el.

”Există multe probleme legate de nuditatea masculină mai ales în America. Am vrut să analizăm asta. În expoziţie avem sculpturi din Egipt, care ar putea fi considerate obscene, după standardele prezente. Atunci, era ceva ce putea ţine în casă”, a mai afirmat Deller.

Rock’n’roll-ul, crede Deller, a jucat un rol important în normalizarea frumuseţii masculine în timpurile moderne. ”A dat bărbaţilor o versiune diferită a masculinităţii, un alt mod de a se privi. Le-a permis să îşi arate trupurile şi uneori să fie ovaţionaţi pentru asta într-un fel în care nu s-a mai întâmplat”, a mai spus Jeremy Deller.

”Este chiar important pentru o persoană în vârstă să aibă un comportament obraznic. Nu există reguli pentru generaţia sa, generaţia rock, pe care să le urmeze. Sunt multe feluri de a trăi şi el a ales drumul lui”, a mai declarat Deller. 

Curatorul a subliniat că în această expoziţie nu este nimic narcisist. Este, spune Deller, vorba despre libertate, exprimare, naturaleţe şi ”acceptarea animalului din noi”.

”Când l-am văzut prima dată pe Iggy am simţit că are ceva nepământesc. Este ca un satir care trăieşte în pădure. Iggy este o figură antică, mitologică, dar cu formă contemporană”, a conchis Deller.

Iggy Pop, născut James Newell Osterberg, pe 21 aprilie 1947, în Muskegon (Michigan), este compozitor, interpret şi actor. Muzica sa combină influenţe punk, garage rock, hard rock, new wave, jazz, art rock şi blues, iar printre piesele pentru care este recunoscut, se numără  "Lust for Life", "The Passenger", "Real Wild Child", "Candy", "China Girl", "Nightclubbing", "Search and Destroy" şi "I Wanna Be Your Dog". Supranumit ”Naşul muzicii punk”, Iggy Pop a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, în 2010. Discografia sa cuprinde 20 de albume solo şi cinci materiale discografice cu trupa The Stooges. A colaborat cu muzicieni precum Slash, David Bowie, Blondie, Tom Waits şi Henry Rolling.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.