Guvernul României a adoptat miercuri, în şedinţa de guvern, Ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri instituţionale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schema reprezintă un instrument de atragere a investiţiilor în domeniul producţiei de opere audiovizuale şi se referă la: înfiinţarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, instituţie subordonată Ministerului Culturii, la transferul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018 din administrarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în administrarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, precum şi la prelungirea perioadei de aplicare a legislaţiei curente a schemei de ajutor de stat până la 31 decembrie 2024.

„Era absolut necesar să venim în sprijinul industriei cinematografice şi să ne ororăm promisiunea de a reporni motoarele unui sector cultural esenţial pentru  România. Cred că este un pas vital cel pecare l-am făcut astăzi, în contextul în care mai multe ţări din regiune au scheme funcţionale şi atractive pentru producători. Schema de ajutor de stat s-a aflat, în mod nedrept, într-un blocaj administrativ încă din februarie 2021, iar repornirea şi prelungirea acesteia vor pune din nou ţara noastră pe harta destinaţiilor internaţionale de producţie, oferind şansa profesioniştilor români să se întoarcă acasă”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Precizăm că începând cu data de 30 septembrie 2023, Oficiul de Film şi Investiţii Culturale va relua analiza proiectelor depuse, va analiza rapoartele de audit şi va deconta cererile de plată pentru proiectele aprobate în sesiunile 2018 - 2020.

Totodată, prin prelungirea schemei de ajutor de stat se estimează atragerea unor investiţii directe în domeniul producţiei de opere audiovizuale, dar şi în domeniile culturale conexe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.