Grupul contestatar rus feminin Pussy Riot respinge realegerea lui Vladimir Putin în Rusia, au spus feministele duminică, în cadrul unui festival din Mexic. Ele au publicat în aceeaşi zi cu derularea alegerilor un nou cântec numit "Elections".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vladimir Putin tocmai a câştigat alegerile pentru a patra oară. Noi am creat acest grup pentru că nu-l vrem ca preşedinte, şi asta s-a transformat într-o mişcare internaţională. De altfel, fiecare poate deveni Pussy Riot, voi toate puteţi fi Pussy Riot", a declarat pe scenă Nadejda Tolokonnikova, liderul grupului punk. 

Cu puţin timp înainte de a urca pe scena festivalului Vive Latino din Mexic, membrele grupului cu cagule pe cap au lansat ultimul lor single, intitulat "Elections", în semn de protest faţă de cei 18 ani de putere ai lui Putin. Textul spune: "Şase ani, noi ne-am bătut/ Nu ne vom supune în timpul acestui mandat". 

Vladimir Putin a fost reales duminică pentru al patrulea mandat în fruntea Rusiei cu 76,6 % din voturi. 

"Ce ne-au adus cei 18 ani de putere ai lui Putin?", se întreabă cântăreţele într-un comunicat care a însoţit nou cântec protestatar. "Arestări, încarcerări, tortură, moartea activiştilor politici. O corupţie instituţională care este enormă. O degradare totală a instituţiilor democratice. Imense inegalităţi economice. O deteriorare a condiţiilor în închisori. O catastrofă în mediul înconjurător în numeroase regiuni industriale din Rusia. Cenzură peste tot - în presă, educaţie, internet, în conştiinţe. Autocenzura, cauzată de frică. Nu trebuie să fiţi dezamăgiţi, acest eveniment din 18 martie nu înseamnă alegeri. Falsificări, eliminări de opozanţi politici, presa controlată de Kremlin nu lasă nicio şansă oricui, cu excepţia lui Putin". 

Pe scenă, grupul a denunţat şi valul de avorturi selective care au loc în Mexic, unde, potrivit ONU, 7,5 % dintre femei sunt ucise în fiecare zi. 

Trupa Pussy Riot a dobândit o notorietate internaţională în urmă cu câţiva ani, denunţând politicile promovate de preşedintele rus Vladimir Putin. Nadeja Tolonikova şi Maria Alekhina au fost condamnate la închisoare, după ce au cântat un imn punk anti-Putin în altarul unei biserici ortodoxe din Moscova.

Cântăreţele militează pentru drepturile omului şi pentru drepturile prizonierilor în Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.