Actorul american George Clooney va înmâna un premiu umanitar - Aurora Prize for Awakening Humanity -, în valoare de 1 milion de dolari, la Erevan, în memoria victimelor genocidului armean, informează site-ul publicaţiei The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest premiu este atribuit pentru a evidenţia şi a sprijini cauza oamenilor care supravieţuiesc genocidurilor din lumea întreagă. 

Actorul George Clooney, care va călători în capitala Armeniei, Erevan, luna viitoare, în compania soţiei sale, avocata britanico-libaneză Amal Clooney, specializată în drepturile omului, pentru a înmâna acest premiu, este copreşedinte al fundaţiei Aurora Prize for Awakening Humanity.

Premiul - ce va fi însoţit şi de alte recompense mai mici, de 100.000 de dolari, atribuite unui număr de patru finalişti, selectaţi pentru curajul dovedit în acţiunile lor care au salvat vieţi omeneşti - va fi atribuit unei fundaţii sau organizaţii care sprijină lupta împotriva genocidului. 

George Clooney, iniţiatorul proiectului Not On Our Watch, care militează pentru eliminarea genocidului din societatea modernă, a efectuat şi o vizită umanitară - intens mediatizată -, în Sudan, în 2014. Starul american s-a asociat de această dată cu 100 Lives, o fundaţie înfiinţată de oamenii de afaceri şi filantropii armeni Vartan Gregorian, Rubebn Vardanyan şi Noubar Afeyan pentru a-i comemora pe aceia care i-au ajutat pe armenii ucişi în timpul genocidului care a început în 1915. 

De asemenea, Amal Clooney patronează o bursă care îi poartă numele, graţie căreia, în fiecare an, o elevă din Liban va putea să urmeze cursurile unei universităţi din Armenia.

Vizita vedetei americane - care va include participarea la un forum internaţional despre genocid, o vizită la Muzeul Genocidului Armean şi un prânz cu prim-ministrul Armeniei - se va încheia cu ceremonia de atribuire a premiului, pe 24 aprilie.

Cei patru finalişti sunt fondatorul unui orfelinat în Burundi, un medic care lucrează pentru 500.000 de pacienţi din Munţii Nuba din Sudan, un avocat al muncitorilor din Pakistan şi un preot romano-catolic care a salvat peste 1.000 de musulmani de persecuţii potenţial fatale în Republica Centrafricană.

George Clooney va fi însoţit în această vizită de ceilalţi membri din comitetul de selecţie ce atribuie premiul, precum Eli Wiesel - laureat al premiului Nobel pentru pace şi supravieţuitor al Holocaustului -, Mary Robinson - fost preşedinte al Irlandei şi Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului - şi fostul ministru australian de Externe Gareth Evans.

Tema genocidului armean este din ce în ce mai prezentă pe agenda publică a Europei. Papa Francisc a declanşat o dispută cu autorităţile turce, anul trecut, chiar în preajma comemorării unui secol de la masacru, când a declarat că uciderea a un milion şi jumătate de armeni în Primul Război Mondial a fost ”primul genocid al secolului al XX-lea”. Atunci, Turcia şi-a rechemat ambasadorul de la Vatican, în semn de protest şi a lăsat postul vacant vreme de zece luni, ceea ce, în termeni diplomatici, semnifică o absenţă lungă.

Turcia acceptă faptul că mulţi creştini armeni au fost ucişi de soldaţii otomani, dar neagă numărul mare al victimelor şi nu admite încadrarea acestor crime în ceea ce se numeşte ”genocid”. Estimările istoricilor armeni vorbesc despre 1,5 milioane de armeni care au fost ucişi între 1915 şi 1918.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.