Gene Simmons, Helen Mirren, Boy George şi directorul muzical Scooter Braun se numără printre cele peste 400 de celebrităţi şi personalităţi din lumea divertismentului care au semnat o scrisoare deschisă în care susţin includerea Israelului la Eurovision în acest an, în contextul în care se solicită boicotarea sa din cauza războiului dintre Israel şi Gaza, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea a fost organizată de ONG-ul Creative Community For Peace, care militează faţă de boicoturile culturale la adresa Israelului: „Credem că evenimentele unificatoare, cum ar fi concursurile de cântece, sunt esenţiale pentru a ajuta la reducerea diferenţelor culturale şi pentru a uni oamenii de toate mediile prin dragostea lor comună pentru muzică”.

„Cei care cer excluderea Israelului subminează spiritul concursului şi îl transformă dintr-o sărbătoare a unităţii într-un instrument politic”. 

Printre semnatari se numără şi actorii Selma Blair, Mayim Bialik, Ginnifer Goodwin, Liev Schreiber, Julianna Margulies, Emmy Rossum şi Debra Messing.

Scrisoarea vine la o lună după ce peste 2.000 de muzicieni din Finlanda, Islanda şi Suedia - ţara gazdă din acest an - au semnat scrisori deschise separate prin care au cerut ca Israelul să fie exclus din competiţie din cauza războiului pe care îl poartă în Gaza.

În cazul în care Israelul nu va fi exclus din competiţia din Malmö din luna mai, semnatarii scrisorii finlandeze au cerut companiei finlandeze de radiodifuziune, Yle, să boicoteze Eurovision şi să refuze să trimită un concurent.

„Nu este în conformitate cu valorile noastre ca o ţară care comite crime de război şi continuă o ocupaţie militară să primească o scenă publică pentru a-şi spăla imaginea în numele muzicii", se arată în scrisoarea deschisă, publicată în ianuarie.

Ca răspuns la această scrisoare, un purtător de cuvânt al Eurovision a declarat pentru The Guardian că acest concurs de cântece „rămâne un eveniment apolitic”.

Ambasadorul Israelului în Suedia, Ziv Nevo Kulman, a declarat: „Promovarea unui boicot al Israelului înseamnă susţinerea actelor Hamas, acordarea unui premiu terorismului şi este incompatibilă cu valorile [Uniunii Europene de Radio şi Televiziune] şi ale concursului”. 

Însă în trecut au mai fost excluse ţări de la Eurovision. În 2022, organizatorii au interzis Rusiei să participe la eveniment, spunând că intrarea acesteia „ar discredita competiţia” după invazia sa în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.