Un strigăt din inimă pentru "ultimul monstru sacru al cinematografiei". Într-un articol de opinie publicat de Le Figaro, cincizeci şi şase de artişti şi personalităţi culturale i-au luat apărarea lui Gérard Depardieu, anchetat pentru viol din 2020 şi aflat în centrul unui scandal în urma unui raport al "Complément d'enquête" care îl arată cum a sexualizat un copil. "Când Gérard Depardieu este atacat în acest fel, este vorba de artă care este atacată", afirmă semnatarii textului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gérard Depardieu s-a declarat "foarte mulţumit" de acest text, după cum a declarat marţi la RTL. Actorul a declarat că a găsit scrisoarea "foarte bine scrisă" de Yannis Ezziadi, un actor apropiat de una dintre fiicele sale, după cum a relatat jurnalistul Vincent Serrano. "Mi s-a prezentat această scrisoare şi mi s-a părut frumoasă, aşa că i-am spus autorului ei că poate fi publicată", a adăugat el, potrivit RTL, precizând că nu a sunat pe nimeni şi nu a cerut ajutorul vreunui artist. "Mai mulţi au refuzat", a adăugat el, lăudând însă "curajul semnatarilor".

Cu toate acestea, publicarea acestui articol a provocat neînţelegere, chiar furie, din partea mai multor activiste feministe. Anne-Cécile Mailfert, preşedinta Fundaţiei Femeilor, a declarat pentru AFP: "Este un articol foarte educativ. Ceea ce putem vedea este modul în care oamenii din jurul ei se vor organiza şi vor folosi argumente de genul "este un monstru sacru, este un geniu" pentru a proteja pe cineva". "Va fi foarte dificil pentru victime să vorbească şi să depună plângeri (...). Dar nimeni nu este mai presus de lege", a adăugat fondatoarea Osons le féminisme.

Pentru Raphaëlle Rémy-Leleu, membră a consiliului municipal al Parisului, acest text "apără cultura violului" şi alege "să privilegiează artistul şi să dispreţuiască vocea fiecărei victime". Într-un interviu pentru France Info, ea consideră că cei 56 de semnatari "se confruntă cu o negare a realităţii". "Ei ne spun: 'Refuzăm să vedem ce a făcut acest om (...) pentru că este artistul'. Şi asta este deosebit de grav". "Această scrisoare este o încercare de a deturna atenţia". Raphaëlle Rémy-Leleu ar fi preferat "să regăsim aceste personalităţi, aceşti artişti, aceste voci publice în atâtea alte bătălii, în atâtea alte forumuri, în special pentru a apăra victimele violenţelor sexiste şi sexuale, pentru a lupta împotriva sexismului în general".

Emmanuelle Dancourt, preşedinta Metoo Media, şi-a exprimat şi ea dezgustul la BFMTV: "Mă întristează, sunt consternată, pentru că am impresia că există o neînţelegere: când aud vorbindu-se despre un torent de ură revărsat asupra lui Gérard Depardieu, nu este deloc aşa".

Printre semnatari - 32 de bărbaţi şi 24 de femei - se numără actori, scriitori, cântăreţi, muzicieni şi un academician. Deşi unele dintre aceste personalităţi nu fac parte din cercul privat al lui Gérard Depardieu, alte nume, precum actriţa Carole Bouquet, fosta sa parteneră, actriţa Nathalie Baye şi regizorul Michel Fau, se numără printre primii susţinători ai lui Gérard Depardieu.

Un nume de pe listă i-a atras atenţia lui Laurent Boyer, preşedintele asociaţiei Les Papillons: actorul Pierre Richard, ambasador al asociaţiei, care luptă împotriva abuzurilor asupra copiilor. Laurent Boyet a intrat pe reţelele de socializare pentru a declara că asociaţia se desparte acum de serviciile sale. "Bineînţeles, eram la curent cu prietenia sa din trecut cu Gérard Depardieu, născută din filmele pe care le-au făcut împreună şi o anumită concepţie despre viaţa bună. Dar există acţiuni şi comentarii care nu pot fi acceptate sau scuzate, chiar şi în numele prieteniei", a explicat preşedintele asociaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.