Aproximativ şaizeci de artişti francezi au condamnat, într-o scrisoare deschisă, "linşajul" actorului-vedetă Gérard Depardieu, acuzat de viol încă din 2020 şi aflat în centrul unui scandal devenit mediatic şi politic în urma difuzării recente la televiziune a unui documentar, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre semnatarii scrisorii, publicată luni seară în cotidianul Le Figaro, se numără regizorul Bertrand Blier, actriţele Nathalie Baye, Carole Bouquet şi Charlotte Rampling, actorii Jacques Weber, Pierre Richard şi Gérard Darmon, precum şi cântăreţii Roberto Alagna, Carla Bruni, Arielle Dombasle şi Jacques Dutronc.

"Gérard Depardieu este probabil cel mai mare dintre toţi actorii. Ultimul monstru sacru al cinematografiei. Nu mai putem rămâne tăcuţi în faţa linşajului care se abate asupra lui, în faţa torentului de ură care se revarsă asupra lui, fără nuanţe, în cel mai complet amalgam şi în dispreţul prezumţiei de nevinovăţie de care s-ar fi bucurat, ca toată lumea, dacă nu ar fi fost gigantul cinematografiei care este", scriu ei în text.

"Când oamenii îl atacă pe Gérard Depardieu în acest fel, ei atacă arta. Prin geniul său de actor, Gérard Depardieu contribuie la influenţa artistică a ţării noastre. (...) Orice s-ar întâmpla, nimeni nu va putea şterge vreodată urma operei sale, care va marca pentru totdeauna epoca noastră. Restul, tot restul, ţine de justiţie; numai de justiţie. În exclusivitate", au adăugat ei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi membri ai familiei actorului, printre care fiica sa Julie, s-au pronunţat deja public în apărarea lui Gérard Depardieu, care a fost acuzat de unul dintre cele două delicte în Franţa şi neagă acuzaţiile.

Difuzarea recentă a unui reportaj despre actor în cadrul emisiunii "Complément d'enquęte" de pe France 2 a provocat o undă de şoc, cu repercusiuni internaţionale.  În înregistrare, Gérard Depardieu a făcut o serie de remarci misogine şi jignitoare, adresându-se femeilor şi unei tinere fete într-o manieră sexuală.

Grupul France Télévisions, de care aparţine canalul, a declarat vineri că acest din urmă pasaj a fost "autentificat" de un executor judecătoresc. Această reacţie a venit după declaraţii ale şefului statului care au sugerat că imaginile ar fi fost editate, aşa cum susţinuse anterior familia actorului.

De la izbucnirea scandalului, Gérard Depardieu a fost exclus din Ordre national du Québec şi i s-a retras titlul de cetăţean de onoare al municipalităţii Estaimpuis din Belgia, în timp ce statuia sa de ceară a fost retrasă de pe traseul de vizitare a celebrului Musée Grévin din Paris.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.