Lungmetrajul „Leto” al lui Kirill Serebrennikov a fost prezentat miercuri seară, la Cinema Pro, în cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului Les Films de Cannes a Bucarest, unde spectatorii au fost invitaţi să susţină eliberarea regizorului rus printr-un mesaj şi o fotografie de grup, înainte de proiecţia filmului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiativa a fost una comună - a Les Films de Cannes à Bucarest şi a Festivalului Naţional de Teatru -, pentru a trage un semnal de alarmă privind importanţa libertăţii de exprimare a artiştilor din întreaga lume.

Mesajului „Free Kirill Serebrennikov” i-a fost adăugat de unii dintre spectatorii prezenţi „Free Sentsov”. Oleg Sentsov, cineast ucrainean, execută o pedeapsă de 20 de ai de închisoare în Rusia, după ce a fost condamnat în 2014 sub acuzaţii de terorism pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia. Susţinătorii lui spun că acest caz a fost inventat.

Bazat pe memoriile Nataliei Naumenko, „Leto” vorbeşte despre unii dintre muzicienii emblematici ai Rusiei anilor 1980 - Mikhail (Mike) Vasilyevich Naumenko şi protejatul său, Viktor Tsoi, fondator al grupului Kino. Tsoi a murit la vârsta de 28 de ani, în 1990, într-un accident de maşină, la fel ca unul dintre idolii lui, Marc Bolan (T.Rex). Mike Naumenko a murit la vârsta de 36 de ani, în 1991, în urma unui accident casnic.

Filmat alb-negru, cu elemente de grafică şi BD, cu o coloană sonoră ce cuprinde piese ale celor doi artişti ruşi, dar şi unele ca „Psycho Killer” (Talking Heads), „ThePassenger” (Iggy Pop) şi „Children of the Revolution” (T.Rex), lungmetrajul lui Serebrennikov a avut premiera la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes.

Din distribuţie fac parte Teo Yoo, Irina Starshenbaum şi Roman Bilyk. Filmul, al cărui titlu românesc este „O vară rock'n'roll”, va rula în cinematografele din ţară începând cu 10 mai 2019.

Kirill Serebrennikov, născut în 1969, considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi regizori de teatru şi film din Rusia s-a făcut remarcat în 2008, cu „Yuri's Day", triplu premiat la Locarno. În 2012, a fost selecţionat în competiţie la Veneţia cu „Betrayal". În 2016, „(M)ucenic" a fost selectat în competiţia Un Certain Regard la Cannes, iar „Leto" a fost proiectat în competiţia principală a festivalului în 2018.

În calitate de regizor de teatru, Serebrennikov a fost distins cu Premiul Europa şi Premiul „Daniil Harms", pentru baletul „Nureev", în 2017, premiul Masca de Aur pentru regia spectacolului de operă „Chaadsky" şi premiul „Benois de la danse", în 2018.

Kirill Serebrennikov a fost reţinut la Sankt Petersburg în august 2017, chiar în timpul filmărilor la „Leto" şi acuzat de deturnare de fonduri - acuzaţii calificate de regizor drept „absurde".

Kirill Serebrennikov şi Teo Yoo
Kirill Serebrennikov şi Teo Yoo

El a făcut montajul filmului din arestul la domiciliu, în apartamentul lui din Moscova.

Reţinerea lui Serebrennikov a declanşat o revoltă în lumea artistică din întreaga lume. Între personalităţile ruse care au cerut eliberarea lui se numără Natalia Soljeniţîna, preşedinte al Fundaţiei Soljeniţîn, Alexandr Kaliaghin, preşedintele Uniunii Teatrale din Rusia, Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi, regizorii Lev Dodin, director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg, Fiodor Bondarciuk şi Aleksei Gherman.

Mihail Barîşnikov i-a trimis, de asemenea, o scrisoare de susţinere. Celebrul balerin şi coregraf i-a scris: „Rezistă, dragă Kirill. Ştii bine că funcţionarii, anchetatorii, procurorii şi superiorii lor sunt lipsiţi de orice har. Unicul lor talent este cel al călăului, care se exprimă pe fondul puterii nelimitate şi al obscuratismului maniacal individual".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.