Un tribunal din Franţa a dispus joi că un cocoş al unei locuitoare din insula Oléron, în sud-vestul ţării, acuzat de vecini că-i deranjează, îşi poate continua cântecele de dimineaţă, potrivit france24.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest caz a fost mult dezbătut în Franţa. Cocoşul a devenit un simbol al rezistenţei ruralităţii franceze în faţa urbanului. 

Joi, Maurice, un cocoş din insula Oléron, a fost autorizat de un tribunal să îşi continue cântecele matinale. 

Pasărea a fost vizată de la începutul verii de o plângere a vecinilor care l-au acuzat că le deranjează somnul în zori. 

Reclamanţii, un cuplu de agricultori pensionari, proprietari ai unei reşedinţe de vară în Saint-Pierre-d’Oléron, au pretins proprietarei lui Maurice, Corinne Fesseua, să-l îndepărteze sau să-l reducă la tăcere în 15 zile. 

Tribunalul din Rochefort, care s-a ocupat de acest caz, i-a dat dreptate lui Corinne Fesseua şi a ordonat reclamanţilor să "plătească proprietarei 1.000 de euro daune", precum şi taxe de judecată, a anunţat Julien Papineau, avocatul proprietarei lui Maurice. 

Cazul, banal în aparenţă, a avut un puternic răsunet naţional şi internaţional. A devenit emblematic pentru decalajul dintre locuitorii de la oraşe care achiziţionează locuinţe în mediul rural, însă nu sunt pregătiţi să facă faţă realităţilor din mediul rural.  

Într-o ţară care are drept simbol naţional cocoşul, "această controversă subliniază legătura de neclintit care conectează Franţa de trecutul ei agricol, care o reprezintă ca pe o ţară unde viaţa la fermă şi valorile simplităţii sunt onorate", a analizat The New York Times într-un amplu reportaj publicat în iunie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.