Cineastul Francis Ford Coppola, de cinci ori premiat cu Oscar, va fi recompensat cu trofeul onorific Lumière la festivalul care va avea loc la Lyon (Franţa) în perioada 12 - 20 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între cei care au primit această distincţie de-a lungul anilor se numără Jane Fonda, Wong Kar-Wai, Martin Scorsese, Pedro Almodóvar, Clint Eastwood şi Quentin Tarantino.

Festivalul Lumière a fost iniţiat de delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Frémaux, şi de cineastul Bertrand Tavernier prin Institutul Lumière.

Ca parte a tributului adus lui Coppola, va fi proiectată trilogia „Naşul/ Godfather”.

Pe Coppola, Frémaux l-a descris ca „un gigant al cinematografiei” şi un profesionist care a îndrăznit să se aventureze dincolo de calea umblată.

Francis Ford Coppola, născut pe 7 aprilie 1939, în Detroit, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi regizori şi producători de film din lume şi, pe parcursul unei cariere prestigioase, a fost recompensat cu cinci premii Oscar. În afara filmelor din trilogia „Naşul”, cineastul american a regizat şi alte pelicule apreciate de critici şi de public, precum „Apocalipsul acum/ Apocalypse Now”, „Golanii/ Rumble Fish”, „Dracula” şi „Omul care aduce ploaia/ The Rainmaker”. A semnat lungmetraje ca „Youth without Youth”, filmat în România, şi „Distant Vision”, iar recent a fost anunţat că lucrează la „Megalopolis”, o dramă SF cu Jude Law în distribuţie.

Cineastul deţine din 1969 propria companie de producţie cinematografică, American Zoetrope. Astfel, Coppola a produs peste 70 de filme, inclusiv trilogia „Naşul”, „Apocalypse Now”, „American Graffiti”, „Rumble Fish”, „The Cotton Club”, „Lost in Translation”, „The Bling Ring”, „On the Road” şi „Life After Beth”.

Festivalul îl va avea ca invitat pe cineastul sud-coreean Bonh Joon-ho, care a primit anul acesta trofeul Palme d’Or pentru „Parasite”, care a vândut în Franţa peste 330.000 de bilete şi este un succes de box office în Coreea de Sud. 

„«Parasite» este pe cale să devină filmul premiat cu Palme d’Or cu cele mai mari încasări”, a spus Frémaux.

Între invitaţii festivalului se numără actorul francez Daniel Auteuil, regizorul britanic Ken Loach şi actriţa devenită scriitoare Marina Vlady, cunoscută pentru „The Conjugal Bed/ Una storia moderna - L'ape regina” (1963).

Frémaux a mai dezvăluit că plănuieşte să găzduiască o retrospectivă André Cayatte, fost avocat devenit cineast şi romancier în anii 1950, cunoscut pentru filme ca „Avant le déluge”, „Nous sommes tous des assassins” şi „Retour à la Vie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.