”Fixeur” al lui Adrian Sitaru a fost selectat în programul Contemporary World Cinema al Festivalului de Film de la Toronto, care va avea loc în perioada 8 - 18 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fixeur” spune povestea lui Radu, care este stagiar la sediul din Bucureşti al Agenţiei France Presse şi visează să devină jurnalist. Repatrierea unei tinere prostituate minore din Franţa îi oferă oportunitatea de a-şi demonstra aceste calităţi. Totuşi, cu cât se apropie mai mult de realizarea unui articol, cu atât mai mult începe să se îndoiască de natura ambiţiei lui de a practica această meserie, potrivit producătorilor.

Din distribuţie fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca.

”«Fixeur» este un film despre abuz si manipulare, dar şi despre dualitatea sistemului nostru de valori. Lucrând la acest film, am realizat cât de mult, impulsionat de dorinţa de a atinge perfecţiunea, orbit de preceptul care mă autoriza să pun arta înaintea vieţii, mi-am abuzat câteodată actorii şi colaboratorii”, a declarat Adrian Sitaru. ”Să te joci cu emoţiile actorilor pentru singurul scop de a obţine reacţii autentice în timpul filmărilor, să minţi echipa ca să obţii efecte dramatice, acestea toate sunt semne clare ale manipulării”, completează regizorul.

Imaginea filmului este semnată de Adrian Silişteanu, montajul - Mircea Olteanu, de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu, de scenografie - Gina Călin, costume - Adina Bucur. Producători sunt Anamaria Antoci şi Adrian Silişteanu, iar co-producător este Jean des Forêts.

”Fixeur” este o producţie 4 Proof Film (România), în co-producţie cu Petit Film (Franţa), realizată în asociere cu Domestic Film, DaKINO Production şi Movie Production Entertainment. Filmul a fost dezvoltat în cadrul CineLink – Sarajevo Film Festival şi Les Arcs 1950 Co-production Village.

Adrian Sitaru s-a născut pe 4 noiembrie 1971, la Deva. ”Fixeur” este cel de-al cincilea lungmetraj pe care l-a regizat, după "Ilegitim", pentru care a primit premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (C.I.C.A.E.) la Berlinala 2016, “Domestic” (2012), "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011) şi "Pescuit sportiv" (2008).

Debutul său în lungmetraj, ”Pescuit sportiv” (2008), a fost premiat la Palm Springs International Film Festival şi la Mons International Festival of Love Films.

Pentru ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011), Adrian Sitaru a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor, la Festivalul de Film de la Locarno. Tot la Locarno, pentru scurtmetrajul ”Valuri”, Adrian Sitaru a primit trofeul pentru debut, în 2007. Aceeaşi producţie a primit trofeul Heart of Sarajevo (Inima oraşulului Sarajevo).

Regizorul semnează câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje româneşti: "Valuri" (2007), "Lord" (2009), "Colivia" (2010), "Chefu'" (2012), “Artă” (2014) şi “Excursie” (2014).

Pentru ”Colivia” a primit trofeul DAAD Short Film, la Berlinala 2010, marele premiu la Vila do Conde International Short Film Festival şi cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Varşovia.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Toronto, scurtmetrajul ”Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, care a fost prezentat în secţiunea Cinéfondation a Festivalului de Film de la Cannes 2016, este inclus în programul Short Cuts.

La cea de-a 41-a ediţie a Festivalului de Film de la Toronto (TIFF) se vor acorda şi marele premiu - lungmetraj, premiile publicului pentru cel mai bun documentar, pentru secţiunea Midnight Madness, dedicată peliculelor de groază şi neconvenţionale, şi trofeul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Festivalul de Film de la Toronto este unul dintre cele mai importante evenimente de gen, alături de Cannes, Berlin şi Sundance.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.