Pe vastul lac Lappajärvi din vestul Finlandei, o echipă condusă de inventatorul Janne Kapylehto încearcă în acest weekend să doboare un record mondial construind cel mai mare "carusel din gheaţă", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kapylehto afirmă că se află la originea unui videoclip viral publicat în 2017. 

Odată ce drumul a fost curăţat de zăpadă şi tăiat, un motor de barcă conectat la cercul imens de gheaţă îl face să se învârtă, ca un caruse în mijlocul unui frumos peisaj îngheţat.      

Ideea a fost apoi copiată în alte părţi cu "carusele" din ce în ce mai mari, în aşa fel încât Guinness World Records a creat o nouă categorie.

"Este destul de nebunesc", a mărturisit pentru AFP finlandezul, a cărei echipă a început să îndepărteze 40 de centimetri de zăpadă pe un cerc al cărui perimetru depăşeşte 900 de metri.                

Dacă Janne Kapylehto a primul care a stabilit recordul, acum este deţinut de un american din Minnesota, cu un carusel cu diametru de 228 de metri. 

Pentru a omologa performanţa, caruselul trebuie să facă cel puţin un tur complet, ceea ce creatorii săi speră să poată face duminică sau luni. Dificultatea principală este de a forma un cerc perfect pentru a nu bloca rotaţia. "Dacă nu este perfect circular, caruselul nu se învârte", explică Thor-Fredric Karlsson, unul dintre asistenţii proiectului. 

În interiorul caruselului, echipa a decupat un cerc mai mic, care este prevăzut cu un motor electric pentru bărci. 

Janne Kapylehto, care are deja mai mult de 60 de carusele la activ mărturiseşte că a avut "multe alte proiecte". "Dar mă concentrez pe acesta, mă voi gândi la asta săptămâna viitoare".  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.