Filmul ”Snowden”, de Oliver Stone, cu Joseph Godon-Levitt în rolul principal, va fi lansat în cinematografele româneşti pe 18 noiembrie, informează distribuitorii, Independenţa Film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edward Snowden, cunoscut pentru scandalul interceptărilor ilegale făcute de NSA (Agenţia Naţională de Securitate), este personajul celei mai recente producţii semnate de Oliver Stone, care a fost prezentată la festivalurile de film de la Toronto şi San Sebastian.

Din distribuţia peliculei filmată în Germania mai fac parte Shailene Woodley, Melissa Leo şi Nicolas Cage.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În 2013, Edward Snowden, agent secret al CIA şi ulterior al NSA, şi-a părăsit definitiv postul împreună cu un mare volum de documente referitoare la programele de supraveghere şi spionare derulate de serviciile americane, programe despre care Congresul spunea că nu avea cunoştinţă.

A zburat la Hong Kong, unde a predat o mare parte din documente jurnaliştilor The Guardian. În urma acestor întâlniri, în 2014 a apărut ”Citizenfour”, care a primit Oscar pentru cel mai bun film documentar. Apoi a cerut azil politic la Moscova, unde se află şi în ziua de azi.

Întrebat, în timpul unei videoconferinţe care a fost organizată în luna iulie, ce crede despre faptul că Joseph Gordon-Levitt îl va întruchipa în filmul lui Oliver Stone, Edward Snowden a spus că este un lucru ”nebunesc”, potrivit The Guardian.

”Experienţa asta este unul dintre lucrurile care sunt cam nebuneşti şi din altă lume. Nu cred că cineva abia aşteptă să fie un film făcut despre el, mai ales un om care este adeptul intimităţii”, a spus Snowden.

”Unii membri ai familiei mele au spus: zici că eşti tu. Eu nu pot să mă regăsesc, dar dacă trece testul familiei, înseamnă că e bun”, a mai spus el despre actorul Joseph Gordon-Levitt.

Edward Snowden a precizat că a fost de acord ca filmul să fie făcut pentru că, astfel, este de părere că poate fi sporit nivelul de conştientizare într-un mod în care el nu a reuşit. ”Nu sunt un actor. Cred că nimeni din politică nu este suficient de carismatic să intre în contact cu publicul pe aceste teme”, a spus el. 

Înainte de a decide dacă va face sau nu acest film, Oliver Stone s-a întâlnit de trei ori cu Edward Snowden la Moscova. Ulterior, i-a arătat o versiune de lucru, needitată. Adevăratul Edward Snowden apare la finalul filmului într-o înregistrare video.

De menţionat că, în anul în care a avut loc scandalul Snowden, Oliver Stone îi făcuse deja o vizită şi lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks şi protagonistul scandalului omonim. Assange este unul dintre cei care l-a ajutat pe Snowden să fugă din Hong Kong către Moscova.

Regizorul american Oliver Stone a devenit renumit pentru abordarea de-a lungul timpului a unor teme dintre cele mai controversate. ”Platoon” (1986) vorbeşte despre războiul din Vietnam, ”Natural Born Killers” (1994) - despre o pereche de psihopaţi, criminali în serie, ”Any Given Sunday” (1999) - despre viaţa mai puţin cunoscută a vedetelor sportive din vremurile noastre.

De asemenea, a fost producător pentru ”JFK” (1991), cazul asasinării lui Kennedy, ”Nixon” (1995) - controversatul preşedinte al SUA, demisionar în urma scandalului Watergate, şi ”The People vs. Larry Flint” (1996) - cazul patronului revistei Hustler, ajuns apărător al libertăţii de exprimare în SUA.

Oliver Stone are în palmares trei premii Oscar (şi patru nominalizări), la categoria ”cel mai bun regizor”, pentru ”Platoon” (1986) şi ”Born on the Fourth of July” (1989), precum şi pentru ”cel mai bun scenariu” - ”Midnight Express” (1978).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.