Pelicula ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, care a deschis competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, a fost prezentată în avanpremieră naţională, joi seară, la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în prezenţa mai multor membri ai echipei producţiei, filmul fiind primit cu ovaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rugat să transmită un gând publicului, la începerea proiecţiei, regizorul Cristi Puiu a spus, în limba engleză, ”Iertaţi-mă”, făcând referire la faptul că filmul are o durată de aproximativ trei ore.

”Mă simt foarte onorat şi, de fiecare dată când fac un film, mă bucur să-l arăt, să-l lansez la apă, aici, la Cluj. Am avut această şansă, ca imediat după Cannes să se întâmple TIFF, şi mă bucur că, aici, în ţară, filmul pătrunde pe poarta Clujului”, a spus Cristi Puiu.

El a adăugat că îşi doreşte ca publicul să nu se plictisească. ”Dacă se întâmplă, nu mă supăr. Chiar nu o să o iau personal. Înţeleg perfect ce înseamnă trei ore”, a mai spus cineastul.

Lungmetrajul ”Sieranevada”, cu Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Marian Râlea şi Ana Ciontea în distribuţie, va rula în cinematografele din România începând cu 9 septembrie.

Acţiunea filmului se petrece la trei zile de la atentatul din redacţia publicaţiei pariziene Charlie Hebdo şi la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să îşi petreacă ziua de sâmbătă însoţit de soţia sa, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform aşteptărilor.

Pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca au urcat, la finalul proiecţiei, producătoarele peliculei - Anca Puiu şi Oana Giurgiu, actorii Dana Dogaru, Bogdan Dumitrache, Ioana Crăciunescu, Mimi Brănescu şi Andi Vasluianu, dar şi membri ai echipei tehnice.

Între mulţumirile aduse regizorului Cristi Puiu, actorii au ţinut să împărtăşească şi impresii despre colaborarea cu cineastul. 

”Este un mare regizor şi o echipă minunată. În fiecare zi am avut emoţii, ca acum”, a spus Ioana Crăciunescu, în timp ce pentru Bogdan Dumitrache lucrul la ”Sieranevada” s-a datorat unei întâmplări fericite.

”Suntem ca într-o familie şi sper că tot ce puteaţi primi aţi găsit prin noi”, a adăugat Dana Dogaru.

”Sieranevada” este o producţie Mandragora, în coproducţie cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens şi Alcatraz Films.

Filmul a fost  realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Fondacija Za Kinematografiju Sarajevo, Macedonian Film Agency, Croatian Audiovisual Center, Region Ile de France şi Eurimages.

Cristi Puiu, născut pe 3 aprilie 1967, la Bucureşti, este scenarist şi regizor. A urmat studiile Şcolii Superioare de Arte Vizuale din Geneva, între 1992 - 1996, şi şi-a luat diploma cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station".

A debutat în lungmetraj cu filmul ”Marfa şi banii” (2001), căruia i-au urmat ”Moartea domnului Lăzărescu” (2004), ”Aurora” (2010) şi ”Trei exerciţii de interpretare/ Three Exercises of Interpretation” (2013).

Cristi Puiu a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2004, pentru scurtmetrajul ”Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”, iar pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” a fost distins cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, la Festivalul de Film de la Cannes, în 2005. Acelaşi lungmetraj i-a adus şi o menţiune specială la festivalul IndieLisboa.

În 2007, Cristi Puiu a fost membru al juriului secţiunii Un Certain Regard, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. A fost membru al juriului ”Cel mai bun lungmetraj de debut” la cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2008. Doi ani mai târziu, Cristi Puiu a fost preşedintele juriului competiţiei oficiale a celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, iar în 2012, a fost preşedintele juriului GoEast Film Festival Wiesbaden.

În prezent, predă regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania se va încheia duminică, iar invitatul special din acest an este actriţa Sophia Loren, care va primi trofeul pentru întreaga carieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.