Filmul „Între chin şi amin”, regizat de Toma Enache, cu Vali V. Popescu, Ana Pârvu şi Kira Hagi, va deschide cea de-a XI-a ediţie a Festivalului „Zilele filmului românesc”/„Muestra de cine rumano”, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid în perioada 3 august - 5 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul anual de promovare a cinematografiei româneşti, pe care ICR Madrid l-a iniţiat în 2010 şi care a devenit un punct de referință în rândul cinefililor interesați de cinematografia românească și în rândul profesioniștilor, îşi extinde anul acesta aria de acoperire, ajungând, în premieră, şi la Santiago de Compostela.

Festivalul este organizat în colaborare cu Cineteca de Madrid, FilmoTeca de Catalunya, Institut Valencià de Cultura, Consejería de Cultura y Patrimonio Histórico de la Junta de Andalucía, Filmoteca de Zaragoza, La Semana del Audiovisual Contemporáneo de Oviedo împreună cu Fundación Municipal de Cultura de Oviedo, Fundación Cristino de Vera Espacio Cultural CajaCanarias şi Primăria din Santiago de Compostela.

Anul 2020 a fost unul plin de succese pentru cinematografia românească, în condițiile excepționale determinate de pandemie, care a schimbat formatul multor festivaluri de film.

Filmul „Malmkrog”, al regizorului Cristi Puiu, de exemplu, a primit în cadrul Festivalului de la Sevilla atât marele premiu „Giraldillo de Oro”, cât și premiul pentru cel mai bun scenariu, iar în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Gijón, trei producții românești au fost prezente în diverse secțiuni, printre acestea şi „Tipografic majuscul” de Radu Jude. Toate aceste prezențe, combínate cu premiile obţinute de regizorii români („Ursul de Aur” pentru Radu Jude sau „FIPRESCI 96 Platinum Award” pentru Cristi Puiu) au creat un climat favorabil pentru receptarea filmelor românești în Spania.

Festivalul va avea loc în opt oraşe din Spania: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Oviedo, Tenerife şi Santiago de Compostela.

În condiţiile speciale impuse de pandemie, cinematecile regionale din oraşele menţionate vor proiecta cinci filme recente, multe dintre ele cu numeroase premii la nivel internaţional: „Malmkrog”, regizor Cristi Puiu, „Tipografic majuscul”, regizor Radu Jude, „Între chin şi amin”, regizor Toma Enache, „Cardinalul”, regizor Nicolae Mărgineanu, „Cărturan”, regizor Liviu Săndulescu (film de debut).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.