Filmul "Cei opt munţi", regizat de Felix Van Groeningen şi Charlotte Vandermeersch, câştigător al Premiului Special al Juriului la Cannes, a deschis, luni seară, Festivalul "Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România", la Cinema Muzeul Ţăranului. Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, a subliniat că prin acest eveniment este transmis un mesaj clar referitor la agresiunea Rusiei în Ucraina: "Vrem să punem punct acestei barbarii şi vrem să subliniem încă o dată importanţa culturii în apărarea valorilor societăţii noastre".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cei opt munţi/ Le otto montagne" este o emoţionantă poveste desfăşurată de-a lungul a patru decenii, despre prietenia dintre doi tineri, Pietro şi Bruno, pe care îi leagă pasiunea pentru munte. Filmul este inspirat de bestseller-ul lui Paolo Cognetti şi îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli („Martin Eden”) şi Alessandro Borghi („Suburra”). „Cei opt munţi”, prezentat în avanpremieră la Visuali Italiane în Bucureşti şi Cluj, este distribuit în România de Independenţa Film şi va avea premiera în cinema pe 24 martie.

Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România, a spus că festivalul este "un proiect strategic".

"Anul trecut, la prima ediţie răspunsul publicului a fost încurajator şi e important pentru noi să continuăm anul acesta făcând şi propuneri inovatoare. Avem o selecţie neconvenţională de filme, am gândit o formulă în care vom avea secţiuni de răspunsuri şi întrebări cu regizorii şi nu numai. Este un festival găzduit nu numai de capitala Bucureşti, ci şi de alte centre culturale ale României. Misiunea noastră este să oferim şi o imagine a Italiei contemporane, dincolo de felul în care arată ea în imaginarul colectiv. Există o industrie creatoare care este în slujba acestui obiectiv şi este o ţară care propune noi limbaje şi tematici", a mărturisit ambasadorul.

Festivalul a debutat la puţin timp "după începutul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei". Alfredo Durante Mangoni a subliniat că prin acest eveniment "vrem să transmitem un mesaj foarte clar. Vrem să punem punct acestei barbarii şi vrem să subliniem încă o dată importanţa culturii în apărarea valorilor societăţii noastre". 

"Cei opt munţi", un film în care "natura a devenit personaj" este "un produs despre care putem spune că este european: un film cu regizori belgieni, o coproducţie Italia-Franţa, şi este inspirat de o carte scrisă de un scriitor italian", a declarat Mario Sesti, directorul artistic al festivalului. "Visuali Italiane este un adevărat festival, în adevăratul sens al cuvântului, precum cele de la Veneţia, Cannes, Berlin, fiindcă vom avea alături de noi regizorii şi vă asigur că nu a fost nici măcar unul care să nu fie încântat să accepte această invitaţia de a veni la Bucureşti", a mai spus Mario Sesti.

Regizoarea Charlotte Vandermeersch, prezentă la proiecţie, a afirmat că realizarea filmului a fost "o adevărată aventură". "Am filmat pe munţi, am filmat în văi, a fost o experienţă extraordinară", a mărturisit regizoarea.

Una dintre cele mai importante proiecţii din cadrul Visuali Italiane, este premiera în Bucureşti a miniseriei "Exterior, noapte/ Esterno Notte", în şase episoade, semnată de consacratul cineast italian Marco Bellocchio şi prezentată la Cannes 2022 despre răpirea şi asasinarea fostului premier al Italiei Aldo Moro. Filmul va fi proiectat sâmbătă, 11 martie, de la ora 17.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, în două părţi a câte trei episoade fiecare, în prezenţa co-scenaristei Ludovica Rampoldi ("Trădătorul/ Il traditore", "Gomorrah", "The Bad Guy"), care va răspunde întrebărilor publicului.

Filme care vorbesc despre societatea contemporană, istorie sau putere, precum şi filme care abordează teme precum adolescenţa sau familia, fac parte din selecţia festivalului, compusă din 12 titluri. Nouă dintre cele mai recente producţii ale cinematografiei italiene, alături de două filme clasice restaurate, se regăsesc în program. 

„Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România” va avea loc în Bucureşti (6 - 12 martie, Cinema Muzeul Ţăranului), Cluj-Napoca (21 - 26 martie, Cinema Arta şi Cinema Victoria) şi Timişoara (30 martie - 2 aprilie, Cinema Victoria). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.