Ultimul film al regizorului polonez Andrzej Wajda, "Afterimage", a fost proiectat sâmbătă seara în deschiderea festivalului Camerimage, din Bydgoszcz, Polonia, potrivit Variety.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul polonez Andrzej Wajda, recompensat cu Palme d'Or pentru filmul ”Omul de fier” în 1981 şi cu un Oscar onorific în 2000, a murit luna trecută la vârsta de 90 de ani.

Ultimul film al lui Wajda, ”Afterimage/ Powidoki” (2016), spune povestea pictorului avangardist Wladyslaw Strzeminski, care a avut de suferit din cauza regimului stalinist din Polonia. Artistul este jucat de Boguslaw Linda. Prin acest proiect cinematografic regizorul a spus că şi-a dorit să avertizeze legat de intervenţia statului în artă.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Afterimage” a fost filmat de operatorul Pawel Edelman (cel care a lucrat şi la filmele “Ray” şi “The Ghost Writer”).

El a spus audienţei de la Bydgoszcz că atunci când Wajda l-a cooptat pentru proiect, i-a specificat că vrea să facă un film "artistic”. "Aceasta a fost înţelegerea", a spus Edelman, care a vorbit şi despre paleta de culori: "În acest film am căutat un anumit tip de culoare pentru a satisface privitorul, am vrut să surprindem atmosfera acelor vremuri, când Strzeminski voia să fugă". 

Filmul este propunerea Poloniei pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2017.

Andrzej Wajda s-a născut pe 6 martie 1926, în oraşul Suwalki (Polonia). Tatăl său s-a numărat printre victimele masacrului armatei sovietice asupra intelectualilor polonezi care a avut loc în 1940, în pădurea Katyn.

Wajda a încercat să meargă pe urmele tatălui său, dar a fost respins de Academia Militară, astfel s-a alăturat rezistenţei poloneze, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondia. A studiat apoi pentru a deveni pictor, iar în 1955 şi-a făcut debutul ca regizor, cu ”O generaţie”, după ce a urmat cursurile şcolii de film de la Lodz. ”O generaţie”, ”Canalul” şi ”Cenuşă şi diamante”, a căror acţiune este plasată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fac parte dintr-o trilogie despre viaţa în Polonia în vremea războiului.

După căderea comunismului, în 1989, Wajda a putut realiza filmul despre masacrul din pădurea Katyn. ”Nu credeam că o să trăiesc să văd Polonia o ţară liberă”, declara Wajda în 2007, într-un interviu acordat Associated Press. ”Credeam că o să mor în acel sistem. A fost atât de surprinzător şi de extraordinar că am trăit să văd libertatea”, a mai spus el.

După primele alegeri libere, care au avut loc în 1990, Andrzej Wajda a fost senator timp de doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.