Filmul ”6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, cu Laurenţiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban şi Simona Arsu în distribuţie, va fi lansat, pe 20 ianuarie, în 30 de oraşe din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelicula a fost prezentată la Festivalul de Film Transilvania 2016 şi a avut o avanpremieră bucureşteană la Les Films de Cannes à Bucarest, proiecţia fiind sold-out încă înainte de începerea festivalului. 

Filmul va rula în cinematografe din Bucureşti, Cluj- Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Craiova, Deva, Bistriţa, Piatra Neamţ, Târgu Jiu, Vaslui, Braşov, Ploieşti¸ Slatina, Lugoj, Călăraşi, Oneşti, Buzău, Focşani, Suceava, Alexandria, Piteşti, Oradea, Arad, Brăila,Târgu Mureş, Bacău, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin şi Botoşani, potrivit Voodoo Films. 

Regizorul şi scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor şi compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. 

”Compun muzică oarecum în acelaşi mod în care îmi scriu şi scenariile. Caut, nimeresc sau mă las sedus de o «frază» muzicală; câteva note. După care încep să construiesc şi să structurez în jurul ei, să dezvolt şi să complic ideile muzicale, încercând în acelaşi timp să nu pierd din vedere subiectul: ce vreau să povestesc. Căci muzica povesteşte şi ea, ca orice altă artă”, a declarat Nae Caranfil.

Bazate pe mitul lui Orfeu, secvenţele de musical puse în scenă în ”6,9 pe scara Richter” au fost realizate în colaborare cu Milan Gromilić, coregraf specializat în stilul jazz-dance pe care l-a studiat cu discipolii celebrului Bob Fosse, pe Broadway, şi balerin solist la teatrul muzical Terazije Theatre din Belgrad.

Scenografia este semnată de Andreea Popa iar costumele au fost realizate de Doina Levintza, piesele fiind interpretate de actorii din distribuţie.

”Într-un număr de «musical» autorii sunt mai mulţi, iar armonizarea compozitorului cu orchestratorii, cu coregraful, scenograful, pictorul de costume, maestrul de lumini şi directorul de imagine trebuie să fie impecabilă. Rareori se întâmplă aşa, dar atunci când se întâmplă, momentul poate să devină memorabil. Îmi doresc să ni se fi întâmplat şi nouă”, a mai spus Nae Caranfil.

Imaginea lungmetrajului este semnată de Vivi Drăgan Vasile, scenografia: Andreea Popa, costumele: Doina Levintza şi Adina Bucur, coregrafia: Milan Gromilic, muzica: Nae Caranfil, orchestraţia: Bogdan Dimitriu şi Liviu Mănescu, montaj: Cătălin Cristuţiu, sunet: Tamás Székely şi Florin Tăbăcaru, producător delegat: Tudor Reu, producători: Cristian Mungiu, Hristo Hristov, Garami Gábor şi Jelio Jelev.

”6,9 pe scara Richter” este o producţie Mobra Films, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, NFC Bulgaria, MNF Ungaria şi Eurimages.

Proiectul ”6,9 pe scara Richter” a fost selectat, în 2014, pentru a participa la Piaţa de Coproducţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin şi a obţinut cea mai mare finanţare la concursul de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) în 2013 - 990.000 de lei.

Născut pe 7 septembrie 1960, la Bucureşti, Nae Caranfil este unul dintre cei mai apreciaţi regizori şi scenarişti români. A absolvit, în 1984, cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Lungmetrajul său de debut, ”È pericoloso sporgersi” (1993), a fost urmat de ”Asfalt tango” (1996), ”Dolce far niente” (1998), ”Filantropica” (2002), ”Restul e tăcere” (2007), ”Closer to the Moon” (2014) şi ”6,9 pe scara Richter” (2017).

Peliculele sale au primit numeroase nominalizări. Filmul ”Dolce far niente” (1998) a fost nominalizat la Festivalul de la Karlovy Vary, iar ”Restul e tăcere” (2007), la Festivalul de Film de la Locarno, pentru trofeul Leopardul de Aur.

Pentru ”È pericoloso sporgersi”, regizorul a primit premiul criticii la festivalurile Montpellier, Bratislava, La Baule şi de Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN). Pelicula ”Filantropica” i-a adus lui Nae Caranfil premiul juriului tânăr la Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons şi premiul special al juriului, la Wiesbaden goEast.

Nae Caranfil a fost unul dintre cineaştii care, în 2012, au primit medalii la Gala Premiilor Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), organizată cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea uniunii.

În calitate de actor, Nae Caranfil a deţinut roluri secundare în ”Salutări de la Agigea” (1984), de Cornel Diaconu, ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), de Gheorghe Vitanidis, şi în pelicula sa ”Filantropica”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.