Evenimentul ”Filmele LUX. 10 pentru 10” va avea loc în perioada 1 - 4 decembrie, la cinema Elvire Popesco din Bucureşti, unde vor fi proiectate peliculele româneşti sau cu participare românească nominalizate de-a lungul a zece ani la LUX Prize, oferit de Parlamentul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestarea are loc cu ocazia împlinirii a 10 de ani de la iniţierea premiului LUX pentru film european şi a 25 de ani de la înfiinţarea Programului Media al Uniunii Europene, transmit organizatorii.

Evenimentul va fi deschis, de Ziua Naţională, la ora 18.00, cu proiecţia celui mai recent lungmetraj regizat de Cristi Puiu, ”Sieranevada”, propunerea României pentru o nominalizare la premiile Oscar din 2017.

Pe 2 decembrie sunt programate producţiile ”Morgen”, regizat de Marian Crişan (ora 16.00), ”Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland (ora 18.30) şi câştigătorul de anul acesta al Premiului LUX, lungmetrajul coprodus de Ada Solomon, ”Toni Erdmann”, de  Maren Ade (ora 20.30).

Ziua de 3 decembrie va fi deschisă de câştigătorul din acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, pelicula ”Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes (ora 16.00), va continua cu producţia semnată de Anca Damian ”Crulic - Drumul spre dincolo” (ora 18.30) şi va fi încheiată de ”California Dreamin’ (nesfârşit)”, în regia lui Cristian Nemescu (ora 20.30).

Pe 4 decembrie, de la ora 16.00, publicul va putea urmări ”Bibliothèque Pascal”, de Szabolcs Hajdu, iar de la ora 18.30 este programat filmul ”Medalia de onoare”, regizat de Călin Peter Netzer.

Programul ”Filmele LUX. 10 pentru 10” va fi încheiat de câştigătorul trofeului Palme d’Or la Cannes 2007, lungmetrajul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu (ora 20.45).

Toate proiecţiile vor fi urmate de sesiuni se întrebări şi răspunsuri, moderate de Irina Margareta Nistor.

Abonamentul pentru toate cele 10 proiecţii costă 10 lei şi poate fi cumpărat de pe eventbook.ro.

Institutul Francez va folosi încasările, care provin din vânzarea abonamentelor la evenimentul “Filmele LUX. 10 pentru 10”, pentru promovarea producţiilor româneşti în cinematograf în cursul anului 2017.

Iniţiat în anul 2007 de Parlamentul European, premiul LUX pentru film european urmăreşte stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene şi a problemelor sociale actuale şi sprijină circulaţia filmelor europene. Premiul LUX contribuie, astfel, la îmbogăţirea patrimoniului cinematografic şi cultural al Europei.

Majoritatea filmelor din programul ”Filmele LUX. 10 pentru 10” au fost susţinute de Programul Media al Uniunii Europene, inclusiv câştigătorul premiului LUX de anul acesta, ”Toni Erdmann”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.