Filme de Pablo Larraín şi Paolo Virzì se numără printre primele zece pelicule confirmate pentru ediţia de anul acesta a Festivalului de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 2 - 11 iunie, la Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele titluri anunţate în programul festivalului prefigurează o selecţie eclectică, din care nu vor lipsi filme ce abordează teme ca politica, religia, societatea.

În secţiunea Supernova vor intra producţii lansate la festivalurile de la Cannes, Veneţia, Berlin, Locarno, Karlovy Vary şi Toronto, unele propuse la Oscar. Printre primele titluri confirmate se află ”Neruda”, de Pablo Larraín (”No”, ”El Club”, ”Jackie”), care va rula în premieră la Cluj-Napoca. Selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, propus de Chile la Oscar, nominalizat la Globul de Aur şi distribuit în România de Independenţa Film, Neruda este o biografie neconvenţională inspirată de povestea reală a poetului Pablo Neruda, premiat cu Nobel, persecutat de regimul comunist al lui Gabriel González Videla, după ce l-a criticat public, în 1948. Gael Garcia Bernal deţine rolul principal.

Premiat cu Nobel este şi eroul comediei negre propuse de Argentina la Oscar, ”El ciudadano ilustre/ The Distinguished Citizen”, de Gastón Duprat şi Mariano Cohn. Un scriitor celebru acceptă invitaţia de a face o vizită în oraşul natal din Argentina, sursa inspiraţiei tuturor romanelor sale. Cea mai proastă idee din lume, atunci când ai folosit oameni reali drept personaje în cărţile tale. Rolul i-a adus lui Oscar Martínez premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Veneţia.

Comedia ”Ministry of Love”, de Pavo Marinkovic, proiectată în peste 15 festivaluri, va fi, de asemenea, prezentă la TIFF. Un biolog croat se trezeşte într-o misiune naţională ingrată: să verifice care dintre văduvele de război şi-au găsit iubiţi şi n-ar trebui să se mai bucure de pensia de pe urma soţilor.

O odă adusă lui Buster Keaton şi Jacques Tati, comedia ”Paris, pieds nus/ Lost in Paris” îi are în rolurile principale chiar pe regizorii Dominique Abel şi Fiona Gordon, alături de veterana Emmanuelle Riva. O mătuşă în vârstă de 93 de ani dispare fără urmă, iar nepoata ei şi un tip fără adăpost o caută prin Paris, pretext pentru gaguri, glume şi coincidenţe perfect regizate, care amintesc de comediile mute.

De la Cannes, din secţiunea Un Certain Regard, vine ”The Student/ (M)ucenicul”, de Kirill Serebrennikov (”Betrayal”), un film despre un adolescent din Rusia care devine radical ortodox şi contestă cu Biblia în mână tot ce se întâmplă în jurul său. Fundamentalism religios, criză adolescentină şi identitate sexuală într-un film care va fi distribuit în România de Transilvania Film, din 31 martie.

Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va găzdui, ca în fiecare an, câteva dintre cele mai spectaculoase proiecţii de la TIFF. Marele câştigător al Trofeului Transilvania cu ”Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen revine cu thrillerul ”Que Dios Nos Perdone/ May God Save Us”, despre doi poliţişti ale căror acţiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc.

În cu totul alt registru, exuberantul ”La pazza gioia/ Like Crazy”, de Paolo Virzì, proiectat la Cannes şi distribuit de Independenţa Film, urmăreşte prietenia emoţionantă şi plină de surprize dintre două femei care se cunosc într-o clinică de psihiatrie.

Imprevizibile şi provocatoare, filmele din secţiunea ”Ce se întâmplă, documentarule?/ What’s Up, Doc?” pun în discuţie dileme actuale.

”La Libertad del Diablo/ Devil’s Freedom”, regizat de Everardo González, proaspăt proiectat la Berlinală, este o impresionantă explorare a dramelor de dincolo de cifre. Doar în ultimii cinci ani, războiul drogurilor a produs peste 100.000 de morţi şi dispăruţi în Mexic. Purtând măşti care să-i protejeze, victime şi călăi se destăinuie, cu efecte dintre cele mai consternante.

În ”Austerlitz”, selectat la Veneţia, regizorul ucrainean Sergei Loznitsa filmează în alb-negru turiştii în vizită la lagărele de concentrare. Selfie-uri, zâmbete şi comentarii neadecvate – locurile în care a fost posibil Holocaustul devin obiective turistice golite de rezonanţă istorică.

Graniţa dintre ficţiune şi documentar dispare în ultra-stilizatul ”All These Sleepless Nights”, de Michal Marczak, ce surprinde vieţile de noapte agitate ale doi tineri din Varşovia şi, prin extensie, deriva existenţială a generaţiei Facebook. Filmul a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar la Sundance şi a fost proiectat la festivalul de la Karlovy Vary.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.