Festivalul Internaţional de Film Transilvania se deschide, vineri, cu un moment muzical semnat de Strings Quartet, urmat de un recital extraordinar Corina Chiriac. Filmul prezentat în prima seară este "Reţeaua Jane", regizat de Phyllis Nagy, o poveste curajoasă despre câteva femei care au schimbat lumea, cu Elizabeth Banks şi Sigourney Weaver în rolurile principale. Peste 2.500 de spectatori sunt aşteptaţi la evenimentul de gală, programat de la ora 20.45 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corina Chiriac a încântat generaţii întregi de români cu vocea sa inconfundabilă este absolventă a I.A.T.C. "I.L.Caragiale" Bucureşti (promoţia 1972, clasa Actorie, profesori Constantin Moruzan şi Mihai Mereuţă) şi a debutat ca actriţă, studentă fiind, pe scena Teatrului de Comedie.

Lansată deja în cariera muzicală care avea să devină una fabuloasă, Corina Chiriac a fost protagonista a sute de producţii TV şi a unor filme artistice; în 1972 interpretează rolul principal feminin din filmul "Aventuri la Marea Neagră" (regia Savel Stiopul), alături de Florin Piersic. Au urmat în acelaşi an rolurile din filmul "Cu mâinile curate" (regia Sergiu Nicolaescu) şi serialul TV "Muşatinii", în regia Soranei Coroamă Stanca. Marea artistă va fi omagiată pe scena Galei TIFF 2022 şi va primi o distincţie specială, acordată în onoarea celor peste cinci decenii de activitate artistică.

Fanii vor putea intra în dialog cu Corina Chiriac, sâmbătă, de la ora 11.00, în cadrul primei întâlniri cu artiştii români din seria InspiraTIFF, organizată în Piaţa Unirii în fiecare zi de festival, cu acces gratuit. Întâlnirea cu publicul va fi moderată de Cristian Gridean.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, în cadrul TIFF Talk se va vorbi despre filmul "Reţeaua Jane"; la întâlnirea moderată de jurnalistul Mihnea Maruţă vor participa Corina Chiriac şi Mona Muscă.

Printre personalităţile care au confirmat deja prezenţa la eveniment se numără Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca şi Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, doi dintre susţinătorii evenimentului.

Până pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în oraşul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecţii - poveşti legendare şi filme în premieră absolută, o selecţie puternică de muzică şi cine-concerte, expoziţii, workshop-uri inovatoare, dezbateri şi experienţe cine-culinare. Zeci de invitaţi români şi străini, reprezentanţi de seamă din lumea filmului, şi-au confirmat prezenţa la TIFF 2022.

Primul weekend de TIFF va aduce pe marile ecrane din Cluj-Napoca cele mai aşteptate titluri ale anului, multe dintre ele prezentate pentru prima data în România. Supernove proaspăt premiate în competiţiile marilor festivaluri, pelicule care concurează anul acesta pentru Trofeul Transilvania, documentare provocatoare incluse în secţiunea dedicată, devenită în acest an competiţională, şi filme pentru întreaga familie, incluse în selecţia EducaTIFF, vor rula încă de la primele ore ale dimineţii în cele 15 locaţii incluse pe harta festivalului.

Nu va lipsi din programul ediţiei mult-aşteptatul Weekend la Castel - două seri cu proiecţii speciale, organizate în decorul spectaculos al Castelului Banffy din Bonţida. Sâmbătă, pe 18 iunie, de la ora 21.45, artiştii Operei Maghiare Cluj vor acompania live proiecţia "Nosferatu", capodopera lui F.W. Murnau care a definit genul horror, iar duminică, de la aceeaşi oră, spectatorii vor urmări în premieră în România, într-o proiecţie unică, "Orice, oriunde, oricând", (Everything Everywhere All At Once) o comedie-fenomen, care îmbină umorul cu artele marţiale şi multiversul, în regia lui Daniel Kwan.

De o întâlnire specială vor avea parte şi cinefilii prezenţi la proiecţia "Citizen Ashe" (r. Rex Miller şi Sam Pollard), programată duminică, pe 19 iunie, de la ora 17.45, la Cinema Victoria. Aceştia vor viziona în exclusivitate o versiune work in progress a documentarului "Nasty", realizat de Tudor Giurgiu, Preşedintele festivalului. Invitat special la eveniment va fi nimeni altul decât legendarul tenismen român Ilie Năstase, a cărui viaţă şi carieră fac subiectul acestui film.

Simbol al cinematografiei şi scenei autohtone, îndrăgită şi aplaudată de generaţii întregi de spectatori, actriţa Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

TIFF Lounge, noul spaţiu de întâlnire amenajat în Piaţa Unirii, va deveni în acest an principala atracţie pentru spectatorii interesaţi să descopere poveşti din spatele camerelor. TIFF Talks - seria de întâlniri cu profesionişti din lumea filmului, le va oferi cinefililor şansa de a participa zi de zi la conversaţii cu personalităţi importante invitate la festival, pe teme inspirate de cele mai aplaudate, dar şi cele mai intrigante filme din programul TIFF 2022. Într-o atmosferă mai puţin formală, seria InspiraTIFF va face deliciul devoratorilor de poveşti remarcabile, invitaţi zi de zi să intre în dialog cu artiştii prezenţi la Cluj cu ocazia festivalului. Accesul la evenimentele organizate la TIFF Lounge va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.

Programul complet şi biletele de acces la evenimentele TIFF 2022 sunt disponibile pe tiff.eventbook.ro şi în aplicaţia TIFF Official App, disponibilă în App Store şi Google Play.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.