Premiate la Berlinale şi aplaudate la Cannes, recompensate cu distincţii importante la San Sebastián şi apreciate de juriul de la Veneţia, primele titluri confirmate anul acesta în selecţia oficială TIFF marchează revenirea pe marele ecran a unora dintre cei mai apreciaţi cineaşti ai momentului. Între 17 şi 26 iunie, spectatorii vor avea ocazia să le urmărească la Cluj-Napoca, în premieră în România, la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând de marţi, cinefilii pot achiziţiona în avans abonamentele #TIFF2022, disponibile în ediţie limitată pe www.tiff.ro. 

Direct de la Berlinală, unde a intrat în istorie ca prima peliculă în limba catalană recompensată cu Ursul de Aur, vine la TIFF 2022 „Alcarràs” (r. Carlei Simón) povestea emoţionantă a unei familii de cultivatori de piersici, pe cale să piardă totul. Filmul va fi distribuit în România de Bad Unicorn.

„Great Freedom” (r. Sebastian Meise) aduce în premieră la Cluj o poveste puternică din Germania postbelică, despre un tânăr care ajunge după gratii în mod repetat din cauza orientării sale sexuale, plasată în afara legii. Filmul a făcut furori în 2021 la Cannes, unde a fost distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard.

Regizoarea Ildikó Enyedi, câştigătoarea Ursului de aur din 2017 cu „Despre trup şi suflet”, se întoarce la TIFF cu „The Story of My Wife”, o poveste despre modul în care teama şi gelozia pot distruge o relaţie, prezentată în premieră la Cannes. La aceeaşi ediţie a prestigiosului festival s-a văzut în 2021 şi „Vortex”, considerat de publicaţia Screen International „cel mai matur film al regizorului Gaspar Noé”, despre un cuplu de vârstnici care-şi trăieşte ultimele zile într-un apartament din Paris. Distins cu Premiul Zabaltegi-Tabakalera la San Sebastián, filmul este distribuit de Independenţa Film.

După tulburătorul „Safari”, regizorul austriac Ulrich Seidl, prezent în 2017 la TIFF, revine în secţiunea Fără Limită cu „Rimini”, o poveste intensă dintr-o staţiune din Italia, prezentată în premieră la Berlinală.

Javier Bardem este protagonistul „The Good Boss”, cea mai recentă producţie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Léon de Aranoa, invitat la ediţia din 2011 a festivalului. Cu nu mai puţin de 20 de nominalizări la Premiile Goya, pelicula a fost desemnată Cel mai bun film şi a cucerit cinci alte premii importante.

Pentru rolul impresionant din „L'événement”, Anamaria Vartolomei a fost distinsă cu titlul de Cea mai promiţătoare actriţă la ediţia din acest an a Premiilor César, în timp ce Audrey Diwan a fost nominalizată la Premiile BAFTA pentru Cea mai bună regie.

În „La Croisade”, cel mai nou film al regizorului francez Louis Garrel, un copil vinde obiectele de valoare ale familiei pentru a susţine în secret un proiect de mediu din Africa. Ambele filme se vor vedea în premieră în România la TIFF 2022, distribuite de Independenţa Film.

Documentarul „Alis” completează colecţia de filme incluse anul acesta în selecţia oficială a festivalului, cu povestea a zece tinere instituţionalizate din Columbia. O co-producţie Chile-România, filmul realizat de Clare Weiskopf şi Nicolas van Hamelryck a fost distins anul acesta la Berlinală cu Ursul de Cristal şi Teddy Award.

Tot de la Berlin vine şi „The Passengers of the Night”, noul film al regizorului Mikhaël Hers, cu fermecătoarea Charlotte Gainsbourg, care va surprinde în acest an şi în rolul de regizor. În „Jane by Charlotte”, cineasta o urmăreşte pe mama sa, actriţa Jane Birkin, dintr-o perspectivă nouă, oferind spectatorilor o imagine inedită a relaţiei mamă-fiică.

În 2019, regizorul turc Selman Nacar prezenta la TIFF „Between Two Dawns”, în cadrul platformei de coproducţie Transilvania Pitch Stop. Anul acesta, pelicula recent prezentată în premieră la San Sebastián se va vedea pe marele ecran, la cea de-a 21-a ediţie a festivalului, distribuită în România de Transilvania Film.

În premieră naţională va rula şi „Il buco” (r. Michelangelo Frammartino), pelicula premiată la Veneţia, impresionantă din punct de vedere vizual, în care un grup de tineri speologi explorează grote nemaiatinse de oameni.

Cele mai premiate filme ale momentului vor putea fi urmărite la TIFF 2022 în baza abonamentelor TIFF Card, disponibile de merţi online, în ediţie limitată, pe platforma Eventbook.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.