Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc între 28 martie şi 2 aprilie, la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvire Popesco.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ediţia de anul acesta se concentrează pe lucrări semnate de artişti vizuali proeminenţi, ce expun de obicei în muzee şi galerii de artă şi rareori în săli de cinema.

BIEFF propune un exerciţiu de empatie, iar o parte dintre filmele prezentate anul acesta de festival pune publicul faţă în faţă cu istoriile care se ascund în spatele ştirilor adesea senzaţionale şi superficiale.

Competiţia internaţională revine cu cinci programe concentrate în jurul a cinci teme de mare relevanţă pentru societatea contemporană, provocând publicul la dezbatere şi implicare: You are another me, The Politics of the body, Searching for transcendence, The alchemy of the frame şi Cutting the cord.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Arsenal Berlin (Institutul Naţional de Film şi Artă Video din Germania) vor prezenta publicului român câteva dintre cele mai provocatoare lucrări din secţiunea sa de avangardă Berlinale Forum Expanded, în cadrul programului tematic Nostalgia for the future: Manufactured Histories. Unul dintre punctele principale ale acestui program este cel mai recent film al lui Guy Maddin, controversatul ”Bring Me The Head of Tim Horton”, ce a provocat dezbateri aprinse în prestigioasele festivaluri în care a fost deja proiectat: Berlin, Toronto şi New York.

BIEFF 2017 continuă parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, care prezintă publicului român o mostră impresionantă de activism politic în arta vizuală, în cadrul programului tematic Painting With History. Pentru al treilea an consecutiv, popularul program ce îmbină cinematografia şi coregrafia va fi prezentat în parteneriat cu festivalul Cinedans – Dance on Screen Amsterdam, sub tema Emotional Bodies: Anxiety, Desire and Solitude in the Post-Internet Urbanscape.

Parteneriatul cu secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes aduce şi de această dată în premieră românească un nou lungmetraj al unui maestru al filmului.

Nu lipsesc nici anul acesta scurtmetrajele câştigătoare ale marilor premii din cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film (Cannes, Veneţia, Locarno, Clermont-Ferrand). În programul Golden Shorts: Best Films in Major Festivals va fi proiectat, printre altele, ”Timecode”, de Juanjo Giménez – câştigătorul Palme d’Or pentru scurtmetraj în 2016, nominalizat pentru un premiu Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj.

Competiţia You Are Another Me prezintă şi ea filme multipremiate: printre acestea se numără câştigătorul premiului pentru scurtmetraj al Academiei Europene de Film (European Film Awards 2016, ”9 Days – From My Window in Aleppo”, de Floor van der Meulen, Thomas Vroege şi Issa Touma, şi scurtmetrajul ”Over”, de Jörn Threlfall, nominalizat la premiile BAFTA.

Mai multe detalii vor fi anunţate în curând.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este organizat de Asociaţia Culturală Manekino.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.