Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand revine cu o ediţie dedicată Spaniei şi dansului, începând de vineri şi până pe 5 februarie, după ce în 2021 a fost organizat virtual, din cauza crizei sanitare, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În jur de 170.000 de intrări au fost contabilizate de la ultima ediţie, în 2020. 

Festivalul constituie o rampă de lansare pentru tinerii regizori sau regizoare, aşa cum o demonstrează în fiecare an nominalizările la Festivalul de Film de la Cannes sau la premiile Oscar. 

Mai mult de 8.100 de filme au fost prezente anul acesta în comitetul de selecţie, o cifră în uşoară scădere faţă de ediţiile precedente. 

Pentru competiţia naţională, din 50 de filme alese, 30 au fost realizate sau co-realizate de femei şi 12 sunt debuturi. 

După doi ani de criză sanitară, aceste filme invită la călătorie, interioară sau îndepărtată, denunţând violenţa din mediul muncii prin figuri familiare: profesori, muncitori, moaşe, scriitori, şomeri. 

Competiţia internaţională numără 77 de scurtmetraje, cu 55 de ţări reprezentate, de pe toate continentele. 

Competiţia Labo, care reuneşte creaţii experimentale, numără 27 de filme. 

Juriul internaţional este format din Joanna Quinn, regizoare britanică, Borja Cobeaga, regizor spaniol  multi-premiat pentru scurtmetraje, regizorul român Bogdan Mureşanu, realizator al unor filme precum „Cadoul de Crăciun”, „Opinci”, „Tuns, ras şi frezat”, şi Beth Sá Freire. 

Spania este ţara invitată de onoare la cea de-a 44-a ediţie, cu o retrospectivă de 28 de filme ce reflectă punctele forte ale cinemaului spaniol din ultimii 20 de ani. 

„Producţiile spaniole au o prezenţă apoape continuă în principalele festivaluri mondiale, cu numeroase premii obţinute şi sunt nominalizate din ce în ce mai frecvent la European Film Awards şi premiile Oscar”, subliniază organizatorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.