Paisprezece producţii spaniole au fost incluse în selecţia oficială, în secţiunile New Directors, Horizontes Latinos, Zabaltegi-Tabakalera şi Perlak ale celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la San Sebastian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patru dintre filme vor concura pentru marele trofeu, Concha de Oro (Scoica de Aur, n.r.): „Maixabel”,de Iciar Bollaín, „El buen patrón”, de Fernando León de Aranoa, „La abuela”, de Paco Plaza, şi „Quién lo impide”, de Jonás Trueba.

În afara competiţiei vor fi prezentate „La hija”, de Manuel Martín Cuenca, serialul „La Fortuna”, de Alejandro Amenábar, scurtmetrajul „Rosa Rosae. La Guerra Civil”, de Carlos Saura, care va fi proiectat ca parte a galei de deschidere, şi „Las leyes de la frontera”, de Daniel Monzón, filmul care va încheia ediţia.

„Maixabel” o are protagonistă pe Blanca Portillo. Ea joacă rolul văduvei lui Juan Mari Jáuregui, lider socialist ucis de ETA. Luis Tosar joacă rolul unuia dintre cei implicaţi în asasinat. Este a patra oară când regizoarea madrilenă participă în competiţia SSIFF, după „Te doy mis ojos” (2003), premiat pentru interpretare, „Mataharis” (2007) şi „Yuli” (2018), premiat pentru scenariu.

Fernando León de Aranoa va concura pentru a treia oară, după ce „Barrio” (1998) i-a adus Scoica de Argint pentru regie şi premiul FIPRESCI, iar „Los lunes al sol” (2002) a fost desemnat cel mai bun film. Pentru cel mai recent lungmetraj, regizorul madrilen a lucrat din nou cu Javier Bardem. Actorul este protagonistul poveştii tragi-comice despre relaţiile personale şi profesionale.

Cineastul valencian Paco Plaza, nominalizat la Goya şi cunoscut pentru filme horror ca „Veronica” (2017) şi „franciza „[REC]”, se va afla acum pentru prima dată în competiţia SSIFF. „La abuela” este un alt film horror, bazat pe o idee originală dezvoltată de Carlos Vermut. El spune povestea vieţii unei femei care ia o turnură îngrozitoare după ce ea îşi părăseşte slujba de model în Paris pentru a reveni la Madrid să aibă grijă de bunica ei.

Jonás Trueba va concura din nou la San Sebastian după participarea cu „La Reconquista”, în 2016. „Quién lo impide”, titlu împrumutat de la un cântec al lui Rafael Berrio, urmăreşte eflecţiile unor adolescenţi despre viaţa lor de azi şi despre viitor, filmat înainte, în timpul şi după carantină. Filmul este finalul unui proiect care a durat cinci ani.

Bollaín, León de Aranoa, Plaza şi Trueba se alătură astfel cineaştilor anunţaţi deja în competiţia oficială: Inés Barrionuevo, Laurent Cantet, Terence Davies, Alina Grigore, Lucile Hadzihalilovic, Zhang Ji, Tea Lindeburg, Claudia Llosa şi Claire Simon.

În competiţia New Directors, unde este selectat şi Emanuel Pârvu cu „Marocco”, au fost adăugaţi „Josefina”, primul lungmetraj al duo-ului Javier Marco şi Belén Sánchez-Arévalo, cu Emma Suárez şi Roberto Álamo protagonişti ai poveştii de dragoste, şi „Between Two Dawns” (Turcia, Franţa, România, Spania), de Selman Nacar.

O altă co-producţie, în acest caz Argentina şi Chile, va face parte din selecţia Horizontes Latinos: drama fantastică „Piedra Noche”, de Iván Fund.

În Zabaltegi-Tabakalera va fi proiectat scurtmetrajul „Heltzear”, de Mikel Gurrea, după ce va fi concurat în Orizzonti la Veneţia.

Tabakalera a inclus în program „Eles transportan a morte”, primul lungmetraj semnat de Helena Girón şi Samuel M. Delgado, selectat deja în Settimana Internazionale della Critica din cadrul Festivalului de la Veneţia.

„Competencia Oficial”, regizat de argentinienii Gastón Duprat şi Mariano Cohn, va deshcide secţiunea Perlak. Actorii Oscar Martínez, Penélope Cruz şi Antonio Banderas sunt protagonişti acestei tragi-comedii care va concura pentru Leul de Aur la Veneţia.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian va avea loc în perioada 17 - 25 septembrie 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.