Slaba reprezentare a regizoarelor în competiţiile Festivalului de Film de la Veneţia este subiectul principal al ediţiei de anul acesta, a 75-a, iar la conferinţa de presă care a avut loc miercuri, înaintea galei de deschidere, organizatorii au anunţat că vor semna un angajament privind egalitatea de gen, la fel cum au făcut-o anul acesta cei de la Cannes şi Locarno.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele juriului, Guillermo del Toro, a vorbit despre nevoia de egalitate de gen şi despre angajamentul său faţă de femeile cineast: „Cred că ţelul trebuie să fie 50/50 până în 2020, dacă este 50/50 până în 2019, cu atât mai bine”.

Din juriul competiţiei oficiale a ediţiei de anul acesta mai fac parte Christoph Waltz, Naomi Watts, Sylvia Chang, Trine Dyrholm, Nicole Garcia, Paolo Genovese, Malgorzata Szumowska şi Taika Waititi, care au fost, de asemenea, prezenţi la conferinţă.

„Avem o problemă reală acum. Este o problemă reală în cultură, în general. Multe dintre vocile care simt nevoia de a fi auzite trebuie să fie auzite. Nu este vorba despre stabilirea unei norme, este vorba despre timpul prezent. Cred că este necesar, pentru că, timp de mai multe decenii, dacă nu secole, nu s-a vorbit despre asta. Nu este o controversă, este o problemă adevărată”, a mai spus Del Toro citat de Variety.

Cineastul mexican a adăugat că mai mult de jumătate dintre proiectele pe care le dezvoltă în prezent sunt regizate sau scrise de femei.

Pentru al doilea an consecutiv, competiţia de la Veneţia cuprinde un singur film semnat de o femeie. Acum este cazul „The Nightingale”, de Jennifer Kent.

Directorul artistic al festivalului, Alberto Barbera, care a fost criticat pentru că nu a selectat mai multe femei, nu a făcut în cadrul conferinţei niciun comentariu legat de aceste reproşuri.

Paolo Baratta, preşedintele festivalului, le-a spus jurnaliştilor că „procentul filmelor regizate de femei şi înscrise în festival a fost relativ scăzut, de 21%”.

Un angajament privind egalitatea de gen este aşteptat să fie semnat săptămâna aceasta.

Festivalul de Film de la Veneţia va începe, miercuri, cu proiecţia filmului „First Man”, de Damien Chazelle, cu Ryan Gosling şi Claire Foy în rolurile principale. Festivalul se va încheia pe 8 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.