Festivalul Internaţional de Film DaKINO, ajuns la ediţia a 26-a, a debutat miercuri seară, la Cinema Pro, cu proiecţia filmului ”Manchester by the sea”, de Kenneth Lonergan. Competiţia cuprinde 26 de scurtmetraje, care vor fi premiate de un juriu prezidat de actorul Adrian Titieni. Festivalul prezintă producţii dedicate copiilor, dar şi pelicule premiate şi selectate la unele dintre cele mai importante evenimente de gen din lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În competiţia ediţiei de anul acesta sunt incluse 26 de scurtmetraje din ţări precum Germania, Spania, Rusia, România, Franţa şi Ungaria. România va fi reprezentată în competiţie de ”Cutia albă”, de Mihai Păcurar, ”Plecarea”, de Cătălin Drăghici, şi ”Spid”, de Bogdan Mureşanu.

Scurtmetrajele din competiţia DaKINO vor putea fi vizionate joi, vineri şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Arcub.

Juriul este format din actorul Adrian Titieni, preşedinte, criticul de film Cristina Corciovescu, programatorul cinematografului Elvire Popesco, Boglarka Nagy, actriţa Andreea Vasile şi regizorul Andrei Gruzsniczki. Ei vor acorda, duminică, trofeul DaKINO 26, premii pentru regie şi pentru scenariu şi premii speciale. În urma voturilor spectatorilor, va fi acordat premiul publicului.

”Sunt pentru prima dată într-un juriu de festival de film, în postura de preşedinte. Cei din sală sunt răsfăţaţii, producătorii şi regizorii au asigurat un conţinut cultural, selecţionarii şi-au asumat responsabilitatea, iar juriul se află în cea mai ingrată situaţie. Încearcă să gestioneze o competiţie acolo unde o competiţie nu-şi are rostul. Dar, dacă asta e fişa postului...”, a spus Adrian Titieni în deschiderea festivalului. ”Scurtmetrajul s-a impus şi capătă culoare şi identitate în vieţile noastre”, a adăugat el.

Directorul festivalului, Miruna Berescu, a afirmat în deschiderea evenimentului: ”Încercăm să punem scurtmetrajul acolo unde trebuie şi sperăm să facem asta tot mai bine”.

Fondatorul festivalului DaKINO, Dan Chişu, nu a fost prezent la eveniment, însă a transmis un mesaj spectatorilor şi participanţilor în competiţie, cărora le-a urat succes.

Filmele care au fost premiate cu trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes 2016, ”I, Daniel Blake”, în regia lui Ken Loach, şi cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, ”Fuocoammare”, nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun documentar, regizat de Gianfranco Rosi, precum şi alte lungmetraje nominalizate la Oscar 2017, precum ”Hidden Figures”, ”20th Century Women” şi ”Captain Fantastic”, şi un maraton ”Trainspotting” se numără printre proiecţiile speciale care vor avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film DaKINO.

Festivalul va prezenta, în premieră în România, cel mai recent film al regizorului Ang Lee, ”Billy Lynn’s Long Halftime Walk”, sâmbătă, de la ora 21.00, la Arcub.

Maratonul ”Trainspotting” va da posibilitatea cinefililor să vizioneze în proiecţie consecutive ”Trainspotting” (1996) şi ”T2 Trainspotting” (2017), sâmbătă, de la ora 16.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Programul DaKids va avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului şi la Arcub, vineri, sâmbătă şi duminică.

Biletele pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale sălilor de cinema sau de pe site-ul Eventbook.

DaKINO 26 este organizat de Asociaţia FAMart şi Fundaţia DaKINO, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Primăriei Municipiului Bucureşti prin Arcub.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.