Prima ediţie a European Cinema Night va avea loc în perioada 3 - 7 decembrie, când în cinematografe din 34 de oraşe din Uniunea Europeană vor fi organizate proiecţii gratuite de filme europene, potrivit europa.eu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este preconizat că evenimentul va atrage peste 7.200 de persoane.

Iniţiativa îşi propune să demonstreze că, pe lângă contribuţia la dezvoltarea industriilor culturale şi creative europene, Uniunea Europeană aduce totodată beneficii societăţii noastre în ansamblul ei.

Cu cele aproximativ 50 de proiecţii gratuite programate în întreaga UE, în perioada 3-7 decembrie, obiectivul acestei iniţiative a Comisiei Europene este de a apropia Europa de oameni şi, în acelaşi timp, de a sărbători împreună cu aceştia bogăţia filmelor europene.

Mariya Gabriel, comisarul responsabil pentru economia digitală şi societatea digitală, a declarat: „Cinematograful este o parte esenţială a bogatei şi diversei noastre culturi europene. El contribuie la întărirea legăturilor dintre oamenii care resimt aceeaşi pasiune şi emoţie pentru film. Noaptea cinematografului european este o bună ocazie pentru a demonstra această diversitate şi pentru a ilustra importanţa sprijinirii unei producţii de filme bogate, libere şi diverse. Prin toate acţiunile întreprinse în favoarea cinematografiei europene, Uniunea îşi face simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor săi”.

Fiecare dintre cele 34 de cinematografe care participă la iniţiativă va organiza un eveniment special de după-amiază, la care va proiecta unul dintre cele 20 de filme sprijinite de programul MEDIA. Această listă include „Cold War”, „The Killing of a Sacred Deer”, „Girl” şi „Border”.

Filmele au fost alese de cinematografele locale, pentru a le permite acestora să-şi adapteze programul la interesele şi caracteristicile diverselor categorii de public. Sălile locale aparţin reţelei Europa Cinemas, coordonată de programul Europa creativă – MEDIA şi de postul de televiziune ARTE.

În România, evenimentul va avea loc la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

La Cinema „Elvire Popesco” din Bucureşti va fi proiectat, pe 6 decembrie, filmul „Cold War”, de Paweł Pawlikowski. Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu invitaţi surpriză şi de un cocktail.

Intrarea este liberă, pe baza de rezervare disponibilă la casa de bilele a Cinema Elvire Popesco şi online, în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii vor fi anunţate curând.

Proiectul este finanţat de programul Creative Europe - MEDIA şi co-organizat de reţeaua Europa Cinemas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.