Documentarul „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, a fost selectat în competiţie la festivalul Sundance, unde documentarul „Colectiv”, de Alexander Nanau, va fi prezentat în secţiunea „Spotlight”, care cuprinde filme ce au avut premiera la alte festivaluri în anul anterior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sundance Film Festival va avea loc în perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020.

Producţia România-Germania-Finlanda, bazată pe scenariul scris de Lina Vdovîi şi Ciorniciuc, după cartea cu aceleaşi nume lansată în 2017, concurează cu 11 documentare care vor fi prezentate în premieră mondială la festivalul din Utah.

„Acasă”, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, este povestea unei familii numeroase care a trăit liniştită timp de 20 de ani în Parcul Natural din Bucureşti, până ce membrii ei s-au văzut forţaţi să plece din zonă şi să se adapteze vieţii din oraş.

În competiţia internaţională de documetare au mai fost selectate producţii din ţări ca Austria, Danemarca, Chile, Marea Britanie şi Kenya.

Anul acesta, dintre cei 65 de regizori selectaţi în cele patru competiţii (U.S. Dramatic, U.S. Documentary, World Cinema Dramatic, World Cinema Documentary) 46% sunt femei, 38% persoane de culoare şi 12% identificaţi LGBT. Între toate categoriile anunţate miercuri, 44% dintre filme sunt regizate de una sau mai multe femei, iar 36% de una sau mai multe persoane de culoare.

Filmul lui Alexander Nanau a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei. Ulterior, a fost prezentat la Toronto IFF şi la Zurich. Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.

Alături de el, în aceeaşi secţiune necompetiţională, vor fi prezentate şase filme, între care „And Then We Danced”, de Levan Akin, „Ema”, de Pablo Larraín, şi „The Perfect Candidate”, de Haifaa Al Mansour.

Documentare despre Natalie Wood şi Taylor Swift fac parte din lineup-ul de 118 titluri al festivalului anunţat miercuri de organizatori.

Lungmetrajul biografic „The Glorias”, de Julie Taymor, cu Alicia Vikander, Julianne Moore şi Janelle Monáe, producţiile „The Father”, de Florian Zeller, cu Anthony Hopkins şi Olivia Colman, „Falling”, scris şi regizat de Viggo Mortensen, şi „Come Away”, de Branda Chapman, cu Angelina Jolie şi David Oyelowo, vor avea, de asemenea, premiera la Sundance.

Sundance Film Festival a fost fondat de actorul Robert Redford în anul 1978, cu scopul declarat de a susţine iniţiativele artiştilor independenţi care promovează o viziune nouă asupra cinematografiei, mass-media, live performance, muzicii şi tehnologiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.