Documentarele româneşti „Tatăl nostru”, de Andrei Dăscălescu, şi „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, au fost premiate la Sarajevo Film Festival 2020, care a avut loc online şi s-a încheiat joi seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juriul comeptiţiei de documentare a fost alcătuit din Lejla Dedić (producător, Bosnia şi Herţegovina), Goran Dević (regizor, Croatia) şi Tue Steen Müller (consultant şi critic de film, Danemarca),

„Tatăl nostru” (România) a primit premiul special al juriului, în valoare de 2.500 de euro, iar „Acasă” (România, Germania, Finlanda), Premiul pentru Drepturile Omului (în valoare de 3.000 de euro, acordat de Regatul Olandei) - fiind cel mai bun film din competiţie care abordează acest subiect.

Şapte producţii româneşti, între care patru documentare, au fost selectate în competiţiile Festivalului de Film de la Sarajevo 2020.

La ediţia de anul acesta a festivalului, cel mai bun lungmetraj a fost desemnat „Exil” (Germania, Belgia, Kosovo), de Visar Morina, care a primit 16.000 de euro. Titlul de cel mai bun regizor a revenit lui Ru Hasanov pentru „The Island Within” (Azerbaidjan, Franţa), în timp ce premiile pentru cea mai bună actriţă şi cel mai bun actor au revenit Mariei Škaričić pentru „Mare” (Elveţia, Croaţia), respectiv lui Vangelis Mourikis pentru „Digger” (Grecia, Franţa).

Cel mai bun lungmetraj documentar a fost ales „Merry Christmas” (Suedia, Serbia, Germania, Franţa, Belgia, Qatar), de Mladen Kovačević.

Lungmetrajul de debut al lui Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, la DOK.fest Munchen şi Cracovia FF, desemnat cel mai bun lungmetraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc la TIFF 2020, va rula în cinematografele în aer liber din România începând cu 18 septembrie.

„Uman, filmul vorbeşte despre căutarea, pe care o avem cu toţii, a unui loc – în noi şi în jurul nostru – pe care să-l putem numi al nostru, acasă. Explorează întrebări precum: Ce este fericirea? Ce înseamnă o familie? Unde este acasă? Filmul documentar, atunci când este făcut cu pasiune, onestitate şi dragoste, este un mediu care ne ajută să înţelegem atât lumea din noi, cât şi pe cea din jur mai bine”, a transmis Radu Ciorniciuc într-un comunicat.

Filmul va avea parte de trei proiecţii speciale, organizate în parteneriat cu Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, chiar în interiorul parcului, pe 15, 16 şi 17 septembrie. Capacitatea totală este de 60 de locuri, iar biletele vor fi puse curând în vânzare.

Proiecţiile vor fi precedate de tururi prin Parcului Natural Văcăreşti, ghidate de copiii familiei Enache, protagonista filmului.

Echipa filmului şi o parte din familia Enache vor fi prezente în deschiderea One World România, pe 21 august, ora 19.30, la Verde Stop Arena.

Filmul va rula, de asemenea, pe 25 august, în cadrul aceluiaşi festival, de la 20:30, la Mercato Kultur, şi va fi urmat de o dezbatere cu regizorul Radu Ciorniciuc şi Ionela Cristea (director de programe al Fundaţiei Roma Education Fund Romania).

„Acasă” va putea fi vizionat şi la Câmpulung Film Fest, pe 28 august, de la 20:30, fiind programat, în continuare şi în cadrul unor festivaluri internaţionale.

Produs de Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, „Acasă” a avut premiera naţională la TIFF 2020 (Cluj-Napoca), în cadrul Zilelor Filmului Românesc, şi a rulat apoi la Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul.

„Acasă”, povestea familiei care a locuit 20 de ani în Delta Văcăreşti şi care luptă pentru acceptare şi propria definiţie a libertăţii, poartă marca strânsei colaborări între regizorul Radu Ciorniciuc, scenarista Lina Vdovîi şi directorul de imagine Mircea Topoleanu, alături de producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda).

Filmul va fi lansat pe HBO GO pe 15 octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.