Muzicianul britanic David Gilmour va scoate la vânzare, în scop caritabil, peste 120 de chitare, între care se află Stratocasterul negru pe care l-a folosit în concertul susţinut împreună cu Pink Floyd la Pompei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Licitaţia va avea loc pe 20 iunie, la Christie’s din New York.

Cel mai important instrument dintre cele care vor fi scoase la vânzare este Stratocasterul negru din 1969 pe care l-a folosit la toate înregistrările începând cu albumul Pink Floyd „Dark Side of the Moon”, dar şi în concertul susţinut de trupa britanică în Pompei.

Este aşteptat ca această chitară, modificată de mai multe ori de Gilmour, să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 100.000 şi 150.000 de dolari.

Banii adunaţi în urma licitaţiei vor fi folosiţi în scop caritabil.

În vânzarea „The David Gilmour Guitar Collection” sunt incluse un Stratocaster alb (circa 1954), cu seria #0001, folosită la „Another Brick in the Wall (Part 2)”, şi un Gretsch Penguin (1958). Potrivit casei de licitaţii, ambele pot fi vândute pentru sume cuprinse între 100.000 şi 150.000 de dolari.

Sunt scoase la licitaţie şi chitare a căror valoare este cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de dolari, dar şi unele estimate sub 300 de dolari.

Colecţia va fi expusă la reprezentanţa Christie’s din Londra între 27 şi 31 martie, după care, la Los Angeles, între 7 şi 11 mai, iar la New York, între 14 şi 19 iunie.

„Aceste chitare au fost foarte bune cu mine şi multe dintre ele mi-au dăruit piese muzicale pe parcursul anilor”, a transmis Gilmour într-un comunicat citat de Rolling Stone. „Şi-au scos banii de multe ori, iar acum este timpul să meargă mai departe. Chitarele au fost făcute să fie folosite şi este dorinţa mea ca, oriunde ar ajunge, să continue să ofere proprietarilor lor darul muzicii. Prin scoaterea lor la licitaţie sper să pot ajuta unde este nevoie şi prin fundaţia mea caritabilă să fac ceva bine în această lume. Va fi dureros să mă despart de ele şi, poate, într-o zi, voi fi nevoit să caut una sau două şi să le cumpăr înapoi”.

Într-un interviu acordat revistei Rolling Stone, fostul solist şi chitarist al Pink Floyd, a spus că această licitaţie nu este un semn al retragerii lui.

David Gilmour, născut pe 6 martie 1946, la Cambridge (Marea Britanie), este cântăreţ, compozitor, textier, instrumentist şi producător muzical. Cu o carieră de peste 55 de ani, Gilmour a devenit cunoscut în calitate de chitarist şi solist al trupei de rock progresiv Pink Floyd, căreia i s-a alăturat în 1968. A părăsit grupul în 1995 şi a revenit pentru scurt timp din 2005. Solo a lansat patru albume de studio şi a susţinut numeroase turnee. În 2016, a cântat - după 45 de ani - la Pompei şi a fost desemnat cetăţean de onoare al oraşului. Cel mai recent disc lansat este „Live at Pompeii” (2017).

În 2003, David Gilmour a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în rang de Comandor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.