Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a anunţat că pregăteşte „cel mai personal” proiect al său, adaptare a unei cărţi nepublicate despre bunica lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizorul Cristian Mungiu a susţinut un masterclass în cadrul Marrakech Film Festival, care s-a încheiat sâmbătă.

Întrebat de Variety despre viitorul său lungmetraj, el a declarat: „Este povestea bunicii mele şi va fi un film la scară mai mare decât ceea ce am făcut până acum. Este un film de război, plasat în trecut, aşadar producţia este nevoie de mai mult timp. Iniţial, l-am scris ca pe o carte, iar acum sunt în proces de adaptare a propriei mele cărţi nepublicate”.

„În anii 1990, am petrecut o vară cu bunica mea pentru a-i scrie povestea. M-am dezvoltat ca scriitor şi am ajuns la regie mai mult ca scriitor decât ca cinefil. Îmi place să cred că este cartea ei, cumva. Este dificil să o transform în film, dar acum este momentul. Va fi cel mai personal proiect al meu”, a continuat regizorul.

Între proiectele sale, după cum a afirmat, se numără şi următorul lungmetraj al lui Daniel Sandu, „The Father Who Moved Mountains” („Tatăl care a mutat munţii”, n.r.), pe care îl va produce. Lucrul la film va începe în luna februarie. „El a făcut un prim film foarte bun («Un pas în urma serafimilor», n.r.) şi am încercat să îl împing spre al doilea, sfătuindu-l să îl facă pentru un public mai larg decât cel român”. 

„M-am gândit că, dacă îşi retuşează puţin scenariul, ar putea atinge valori umane pe înţelesul tuturor. El a scris scenariul şi acum lucrăm împreună la uşoara lui revizuire şi să ne asigurăm că accentul cade pe ideile care trebuie. Este un film ce depinde de vreme. Avem nevoie de furtuni de zăpadă şi, cu încălzirea globală, le-am aşteptat toată iarna, anul trecut, şi nu au venit. Dar anul acesta trebuie să filmăm”, a conchis Mungiu.

Cristian Mungiu, regizor şi producător, s-a născut pe 27 aprilie 1968, la Iaşi. A studiat literatura engleză la Universitatea din Iaşi, iar în 1998 şi-a luat licenţa în regie, după ce a urmat cursurile Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007).

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu „Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), „Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi „După dealuri” (2012).

În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului „După dealuri”, iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au fost recompensate cu premiul pentru interpretare feminină.

„Bacalaureat”, lansat în 2016, i-a adus premiul pentru regie la Cannes şi a beneficiat de aprecierea criticilor şi a publicului. În acelaşi an, a fost invitat să facă parte din Academia de Film Americană, cea care acordă premiile Oscar.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

În 2012, cineastul a primit din partea Regelui Mihai I medalia „Crucea Casei Regale a României", după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez. În octombrie 2017, a primit, din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michèle Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Franţei.

A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films. A produs 14 titluri, filme proprii, dar şi pentru alţi regizori români şi străini.

În ultimii doi ani, a produs lungmetrajele „The Sisters Brothers”, de Jacques Audiard, care a avut premiera la Veneţia 2018, şi „Lemonade”, de Ioana Uricaru, primul film românesc filmat în America de Nord, dar şi serialul „Hackerville” pentru HBO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.