Regizorul francez de origine greacă Costa-Gavras, supranumit maestrul thrillerului politic, va primi trofeul onorific Donostia la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián, care va avea loc în perioada 20 - 28 septembrie, au anunţat luni organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscut pentru pelicule ca „Z" (1969), „L'Aveu" (1970) şi „Amen" (2002), Costa-Gavras a câştigat în 2012 marele trofeu al celui mai important festival de film din Spania, Concha de Oro, pentru lungmetrajul „Le Capital”.

Trofeul onorific îl va primi pe 21 septembrie, într-o gală care va avea loc la Teatro Victoria Eugenia, unde va fi proiectat şi cel mai recent lungmetraj al său, „Adults in the Room”, adaptare a memoriilor lui Yanis Varoufakis, fost ministru grec de Finanţe. Filmul, care va avea premiera mondială la Veneţia, este bazat pe cartea „Adults in the Room: My Battle With Europe's Deep Establishment”, în care cel care a fost ministru timp de şase luni în 2015 vorbeşte despre criza financiară din Grecia.

După cum este anunţat în sinopsis, filmul este o tragedie în sens clasic şi face portretul unor persoane „prinse în reţeaua inumană a puterii”. Din distribuţie fac parte Christos Loulis, în rolul principal, Alexandros Bourdoumis, care îl întruchipează pe prim-ministrul Alexis Tsipras, Josiane Pinson, care este Christine Lagarde, preşedinta Băncii Centrale Europene, şi Valeria Golini, în rolul Danae Stratou, soţia lui Varoufakis.

Născut în Grecia, pe 12 februarie 1933, Costa-Gavras a emigrat la vârsta de 22 de ani în Franţa - unde trăieşte şi acum. Este unul dintre cei mai de succes regizori din generaţia sa, puternic implicat politic.

„Un om nu uită niciodată locul în care s-a născut, mai ales dacă este vorba despre o ţară ca Grecia. Am fugit de acolo pentru că tot ce era oferit tinerilor din clasa mea socială era o viaţă supusă unei democraţii teocratice. Ca imigrant, Franţa mi-a permis să îmi depăşesc cele mai nebuneşti visuri. Trăirea mea «grecească» a început să mă stăpânească atunci când Coloneii au preluat puterea. Expresia rezistenţei mele personale a fost «Z». În urmă cu zece ani, criza a ajuns să cufunde ţara în aceeaşi situaţie care m-a făcut să fug iniţial. Asta m-a făcut să vreau să îmi exprim din nou furia prin «Adults in the Room»”, a afirmat Costa-Gavras, care este din 2007 preşedintele Cinematecii Franceze.

El a lucrat cu cineaşti ca René Clair, René Clément, Henri Verneuil, Jacques Demy, Marcel Ophüls, Jean Giono şi Jean Becker şi a debutat în lungmetraj cu „Compartiment tueurs” (1965), cu Yves Montand şi Simone Signoret în rolurile principale.

„Z” (1969) a fost recompensat cu premiul special al juriului la Cannes, unde Jean-Louis Trintignant a fost desemnat cel mai bun actor, apoi a fost nominalizat la cinci categorii ale premiilor Oscar, fiind recompensat cu două trofee („cel mai bun film în limbă străină” şi „cel mai bun montaj”). „Missing” (1982), cu Jack Lemmon şi Sissy Spacek, a fost premiat cu Oscar pentru scenariu adaptat, iar între filmele sale cunoscute se numără „État de siege”, cu Yves Montand şi Renato Salvatori, şi „Clair de femme”, cu Romy Schneider şi Yves Montand.

În urmă cu un an, Costa-Gavras a primit din partea Academiei europene de film o distincţie pentru întreaga activitate.

La Festivalul de Film de la Veneţia de anul acesta, el va primi trofeul Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker.

Trofeul Donostia va fi acordat anul acesta şi actriţei spaniole Penélope Cruz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.