Controversatul film „Foxtrot”, inspirat de conflictul israeliano-palestinian, propunerea Israelului pentru o nominalizare la Oscar 2018, va rula în cinematografele româneşti din 8 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lungmetrajul a fost recompensat cu Leul de Argint, Marele Premiu al juriului, la cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, şi a fost inclus pe lista scurtă a premiilor Oscar 2018 pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, dar nu s-a numărat între cei cinci nominalizaţi la această categorie.

Filmul lui Samuel Moaz, care îi are în centrul acţiunii pe soldaţii, taţii şi fiii naţiunii, va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internaţional Transilvania, pe 25 mai, în prezenţa regizorului.

„Einstein spunea despre coincidenţă că este modul lui Dumnezeu de a rămâne anonim. Foxtrot reprezintă dansul unui om cu propria soartă. Este o parabolă filosofică ce încearcă să deconstruiască acest concept vag, ‘soarta’, printr-o proveste despre tată şi fiu. Ei sunt departe unul de celălalt, dar, în ciuda acestei distanţe şi a separării totale dintre ei, aceştia îşi schimbă reciproc soarta. Provocarea pe care mi-am asumat-o a fost să tratez decalajul dintre lucrurile pe care le putem controla şi cele care nu ţin direct de controlul nostru. […] Structura unei tragedii greceşti în trei secvenţe mi s-a părut o platform ideală pentru a-mi reda ideea”, spune regizorul Samuel Moaz despre film.

„Foxtrot” este povestea unei familii destrămate în urma dispariţiei fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldaţi israelieni plictisiţi de misiunea lor în mijlocul deşertului şi secvenţele care îi surprind muşamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul israelian.

Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecţia „Foxtrot”.

Cineastul Samuel Maoz şi-a câştigat renumele internaţional încă de la debutul în lungmetraj cu „Lebanon” (2009), film ce a fost prezent la TIFF şi ulterior distribuit de Transilvania Film în cinematografe. De asemenea, „Lebanon” a fost prima producţie israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneţia.

„Foxtrot” va fi distribuit în cinematografele din România din 8 iunie, de Transilvania Film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.