Compozitorul şi saxofonistul jazz Pedro Iturralde, unul dintre cei mai importanţi artişti ai genului, a murit duminică la vârsta de 91 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iturralde a fost, între altele, profesor la Conservatorul din Madrid şi colaborator al Orchestrei simfonice a RTVE. 

În 1992, a primit premiul Creación Musical, Literaria y Plástica din partea Comunidad de Madrid, iar în 2019, Premio Ojo Crítico Especial.

Muzicianul, considerat una dintre cele mai importante figuri ale jazzului spaniol, a alternat de-a lungul vieţii activitatea didactică şi cea de interpretare.

Născut în Navarra, în iulie 1929, a fost pienier al fuziunii jazz-flamenco şi primul profesor de saxofon la Real Conservatorio de Música din Madrid. A urcat prima dată pe o scenă la vârsta de 9 ani.

A colaborat cu chitaristul Paco de Lucia şi cu pianistul Hawpton Hawes, cu care a înregistrat, iar în 1972 s-a mutat în SUA pentru a studia la Berklee College of Music din Boston.

A fost recompensat cu premii pentru compoziţiile sale, a colaborat cu Orchestra Naţională a Spaniei şi cu cea simfonică a radioteleviziunii spaniole, a scris muzică pentru mai multe filme, între care „El viaje a ninguna parte”, de Fernando Fernán Gómez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.