Persoanele fără adăpost au fost invitaţii de onoare ai unui concert special de caritate organizat la Vatican, sâmbătă seară, ce a fost dirijat de compozitorul italian de muzică de film Ennio Morricone, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ennio Morricone, în vârstă de 88 de ani, premiat cu Oscar la începutul acestui an pentru coloana sonoră a filmului ”The Hateful Eight”, a dirijat în premieră mondială o scurtă compoziţie proprie pentru acest eveniment, intitulat ”God, One of Us”, alături de unele dintre cele mai cunoscute coloane sonore pe care le-a creat de-a lungul deceniilor.

Printre acestea s-au aflat coloana sonoră a filmului ”Misiunea” (1986), regizat de Roland Joffe, şi coloana sonoră a filmului ”A fost odată în America” (1984), regizat de Sergio Leone.

Câteva sute de persoane fără adăpost din Roma au avut ocazia de a ocupa primele locuri în sala de concert - uriaşul auditoriului în care papa Francisc ţine unele dintre audienţele sale generale. Diplomaţi, oficiali de la Vatican şi câteva celebrităţi au ocupat scaunele din spatele lor.

”Locuiesc într-un cort. Pentru mine, a fost ceva complet diferit să mă aflu acum în primul rând”, a spus Attila, un bărbat ungur în vârstă de 48 de ani care şi-a pierdut locul de muncă pe care îl avea în construcţii, în Roma, şi a fost adus la acest concert de o fundaţie de caritate catolică.

Papa Francisc a ţinut apoi o mesă specială în onoarea persoanelor fără adăpost, duminică, în cadrul activităţilor organizate de Biserica Romano-Catolică cu ocazia Jubileului Milei.

Donaţiile făcute în urma acestui concert, un eveniment cu intrare gratuită, vor fi utilizate pentru a contribui la construirea de şcoli şi de biserici în Uganda şi Burkina Faso.

Ennio Morricone a câştigat primul său Oscar într-o categorie competitivă, anul acesta, graţie coloanei sonore a filmului ”The Hateful Eight”, de Quentin Tarantino, devenind cel mai vârstnic câştigător al unui premiu Oscar. Muzicianul italian a fost recompensat cu un Oscar onorific în 2007.

A fost nominalizat la Oscar de alte cinci ori, cu coloanele sonore ale filmelor ”Zile în paradis/ Days of Heaven” (1978), ”Misiunea/ The Mission” (1986), ”Incoruptibilii/ The Untouchables” (1987), ”Bugsy” (1991) şi ”Malena” (2000).

Ennio Morricone s-a născut pe 10 noiembrie 1928, la Roma. A compus prima sa partitură, pentru un concert de muzică clasică, la sfârşitul anilor 1950 şi a început apoi să lucreze în departamentul de aranjament muzical din cadrul televiziunii italiene de stat, RAI. Şi-a început cariera de compozitor de muzică de film în 1961, colaborând la filmul ”Il Federale”.

De asemenea, a compus coloanele sonore pentru mai multe filme western regizate de Sergio Leone -  ”Pentru un pumn de dolari”, ”Pentru câţiva dolari în plus”, ”Cel bun, cel rău, cel urât”, ”Un pumn de dinamită” şi ”Undeva, cândva în Vest”.

Între filmele a căror muzică îi poartă semnătura se află ”Bătălia pentru Alger”, ”Cinema Paradiso” şi ”A fost odată în America”, şi a  colaborat cu regizori celebri, precum Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Lina Wertmuller, Brian De Palma, Roman Polanski şi Oliver Stone.

Ennio Morricone este unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică din toate timpurile, iar pe parcursul unei cariere de aproape şapte decenii discurile sale s-au vândut în peste 70 de milioane de copii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.