Lungmetrajul „Cold War”, care i-a adus lui Pawel Pawlikowski anul acesta premiul pentru regie la Cannes, va deschide, pe 10 august, cea de-a 24-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul va beneficia de două proiecţii simultane, iar în ziua următoare regizorul se va întâlni cu cinefilii în cadrul programului „Coffee with…” al festivalului.

Pawlikowski a mai fost la Festivalul de la Sarajevo cu „Ida”, în 2014, peliculă care a fost premiată cu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”.

„Cold War” este povestea de dragoste dintre doi oameni cu trecut şi temperamente diferite, nepotriviţi, însă blocaţi împreună. Acţiunea este plasată în anii 1950, în Polonia, Berlin, Iugoslavia şi Paris.

Din distribuţie fac parte Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar şi Cédric Kahn.

Pawel Pawlikowski, născut pe 15 septembrie 1957, în Varşovia, a părăsit Polonia la vârsta de 14 ani, ajungând mai întâi în Marea Britanie, apoi în Germania şi Italia. S-a stabilit în Marea Britanie în 1977, unde a studiat literatură şi filozofie, la Londra şi Oxford.

La finalul anilor 1980, a început să facă documentare pentru BBC - „From Moscow to Pietushki”, „Dostoevsky s Travels”, „Serbian Epics” şi „Tripping with Zhirinovsky”.

În 1998, a început să realizeze filme de ficţiune pentru TV, iar „Last Resort” (2000) şi „My Summer of Love” (2004) au fost primele pentru marele ecran pe care le-a scris şi regizat. Ambele au primit trofee BAFTA, între alte premii.

„Ida” (2013) a fost premiat, între altele, cu un Oscar, cu cinci European Film Awards, cu un premiu BAFTA şi unul Goya. După finalizarea celui de-al cincilea lungmetraj, în 2013, regizorul s-a stabilit în Varşovia şi predă la Wajda School.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.