Brazilia, una dintre ţările cu cel mai înalt nivel de spiritualitate, şi-a lăsat amprenta asupra lumii în special pe terenurile de fotbal şi prin carnavaluri extravagante, iar lucrurile pentru care întreaga planetă o apreciază cel mai mult sunt exuberanţa şi pasiunea sa pentru viaţă, potrivit unui articol publicat pe site-ul cnn.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Într-o perioadă în care lumea întreagă pare să călătorească la Rio de Janeiro pentru a asista la Jocurile Olimpice, brazilienii sunt pregătiţi să ajute omenirea să se relaxeze şi să experimenteze un lucru care a cam lipsit în ultima vreme - distracţia”, afirmă Joe Robinson, autorul acestui articol.

Prezentăm mai jos Topul 10 al lucrurilor pe care Brazilia le face mai bine decât oricare altă ţară:

Joaca

Studiile au arătat că joaca generează un anumit tip de charismă pe care şi-o doresc toţi cei din jur. 

Este o parte a personalităţii brazilienilor: o disponibilitate pentru a râde de ei înşişi, de sărăcie şi de absurdităţile politice şi de a-i primi cu braţele deschise pe străini în aceste glume. 

În urmă cu câţiva ani, brazilienii au votat un clovn în Parlament. Faptul neobişnuit a constat în aceea că profesia celui ales era într-adevăr aceea de clovn. Francisco Everardo Oliveira Silva, cunoscut sub numele de scenă ”Morocănosul”, a câştigat alegerile cu sloganul de campanie ”Nu poate fi mai rău de atât”.

Însă a fost mai rău. Dar, în ciuda acestui fapt şi în ciuda problemelor, brazilienii pot să le pună de-o parte şi să trăiască clipa - o abilitate pe care lumea întreagă ar putea să o înveţe de la ei. 

Indiferent dacă e vorba de volei, ciclism, fotbal, muzică sau plimbări pe plajă, brazilienii aplică mereu sloganul ”muncesc ca să trăiesc, nu trăiesc ca să muncesc”.

Joaca generează simptome clare ale unei stări de dispoziţie pozitive - un semn cu ochiul, entuziasm, o strâmbătură amuzantă - care este răspândită pe scară largă în Brazilia. E puternic contagioasă, iar vizitatorii sunt fericiţi să se lase contagiaţi.

Muzica mişcătoare

Brazilia este un veritabil univers muzical în sine, de neegalat în privinţa diversităţii stilurilor muzicale, instrumentelor şi ritmurilor abordate.  

Lumea cunoaşte deja samba - o combinaţie între marşuri europene cu tobe africane - , dar şi bossa nova - o samba mai lentă, presărată cu impresionism francez şi cu jazz american. 

Însă populaţia atât de diversă a Braziliei se mişcă pe ritmurile generate de foarte multe tobe, extrem de diferite între ele. Principalele stiluri afro-braziliene variază de la afoxé (muzică pentru procesiuni religioase - candomblé) la lundu, axé,  ijexá, maracatu şi frevo, însoţite de dansuri frenetice. 

Instrumente precum amuzantul cuíca - o tobă care sună ca un câine în câlduri - se găsesc doar în Brazilia. 

Iar instrumente mai puţin obişnuite pentru Brazilia, precum banjo, au fost încorporate în feluri interesante în muzica locală.

Embolada, xote and forró - care este şi un dans extrem de popular - sunt ritmuri populare la ţară, originare din nord-estul Braziliei.

Mese îmbelşugate

Reminiscenţă a tărâmurilor mediteraneene care au ”alimentat” Brazilia cu colonişti din Portugalia, Italia şi Spania, prânzul este un regal în Brazilia. Un mare regal. 

Porţiile braziliene pot fi uriaşe, adeoseori mai mari decât porţiile standard americane. Nu e vorba de o neînţelegere atunci când chelnerul vă aduce o cantitate de mâncare ce pare dublă faţă de aceea pe care aţi comandat-o. 

Un mic-dejun lejer este recomandat, întrucât la masa de prânz veţi mânca mult mai mult decât aţi crezut vreodată.

Brazilienii nu îşi îngroapă gastronomia în sosuri iuţi care ucid aromele. De fapt, lăsându-i la o parte pe locuitorii din Bahia, brazilienii evită sosurile iuţi şi le preferă pe cele aromate. 

S-au specializat în felii subţiri de vită şi alte sortimente de carne, servite cu orez, fasole şi banane prăjite, alături de bere şi suc de guaraná.

Petreceri

Se spune adeseori că, dacă brazilienii ar putea să canalizeze în proiecte economice creativitatea şi inventivitatea de care dau dovadă în carnavalurile sale anuale, atunci această ţară ar fi de neoprit. 

Sărbătoarea este o prioritate pentru brazilieni, indiferent dacă se face la o scală colosală sau la un grătar, în spatele casei.

Ei organizează două dintre cele mai mari petreceri de pe Terra - Carnavalul de la Rio, care face ca evenimentul similar din New Orleans să pară că ”joacă în divizia secundă”, şi petrecerea de Revelion.

Circa 2 milioane de persoane se adună pe plajele din Rio pentru a urmări spectaculoasele focuri de artificii de Revelion.

Acestea nu sunt mici explozii de lumini care durează 10-15 minute, ci veritabile show-uri de lumini şi foc, care durează cel puţin 30 de minute, chiar şi la petrecerile de Revelion organizate în oraşele mai mici.

Iar petrecerile nu se mai opresc. Sărbătorile regionale, evenimentele care sprijină artele şi o abundenţă de sărbători religioase menţin petrecerile în calendar, pe parcursul întregului an.

În nord-estul Braziliei, Forró Music Festival din Caruaru şi Bumba Meu Boi Festival din São Luis sunt atracţiile principale ale regiunii.

Operaţiile plastice

Într-o ţară cu multe plaje şi foarte puţine inhibiţii în a-ţi arăta cât mai multe zone de piele neacoperite de haine, nu este deloc surprinzător că frumuseţea trupului reprezintă o preocupare majoră - dar şi o profesie foarte profitabilă.

Brazilia a depăşit Statele Unite în 2014 şi a devenit principala ţară în care au loc mai multe tipuri de operaţii estetice, potrivit International Society of Aesthetic Plastic Surgery.

Chirurgii plastici brazilieni fac peste 161.000 de operaţii la nivelul pleoapelor, 515.000 de procesuri la nivelul sânilor, 129.000 la nivelul abdomenului, 380.000 la nivelul feţei şi 63.000 de operaţii de mărire a feselor (un segment în creştere). Operaţiile plastice din Brazilia reprezintă 13% din numărul total de operaţii estetice din lume. 

Chirurgul plastic brazilian Ivo Pitanguy este o veritabilă legendă naţională, fiind la fel de apreciat ca faimosul arhitect Oscar Niemeyer şi muzicianul Milton Nascimento.

Ivo Pitanguy crede că operaţiile plastice merg dincolo de realizarea unor simple tăieturi în piele şi ajung să aibă legătură cu anumite stări emoţionale şi cu o stare spirituală de bine. Pionier în domeniu, Ivo Pitanguy a lansat un program, în urmă cu cinci decenii, care oferă operaţii plastice gratuite sau cu reduceri importante pentru clienţii săraci.

Peste 20 de spitale publice din Rio de Janeiro i-au urmat exemplul şi au adoptat programe medicale pentru pacienţii cu venituri mici.

Nu există un stigmat pentru operaţiile plastice în Brazilia, iar oamenii vorbesc în mod deschis despre operaţiile lor şi despre recomandările medicilor. 

Calitatea chirurgilor plastici brazilieni este ridicată, iar preţurile sunt mai mici decât în Statele Unite. Această combinaţie de factori atrage fluxuri de turişti medicali din lumea întreagă. 

Fructe exotice

Brazilia deţine cea mai mare colecţie din lume de fructe exotice crescute în grădini particulare, de care oamenii din alte ţări nici măcar nu au auzit vreodată. Camu-camu, graviola (un fel de pară), jabuticaba (un fel de struguri), Cupuaçu (un fel de hibrid între nucă de cocos şi pară) sunt doar câteva dintre ele. 

Fructul arborelui cashew, caju, este foarte popular. Cashew este mai popular decât portocalul.

Alte fructe, precum açaí şi acerola, ambele originare din regiunea Amazon, au început să devină populare şi în afara Braziliei pentru proprietăţile lor medicale. Însă multe dintre fructele exotice pot fi savurate doar în Brazilia, fie proaspete, la piaţă, sau în numeroasele baruri care servesc sucuri din fructe.

Brazilia nu excelează doar în domeniul fructelor rare. Această ţară ocupă primul loc în topul mondial al producătorilor de lămâi.

Brazilienii sunt experţi în special în sucuri savuroase din fructe, denumite ”sucos”. Aproape fiecare stradă din Rio de Janeiro are propriul bar cu sucuri de fructe.

Săruturi

Întâlnirea unei persoane necunoscute şi ”invadarea” spaţiului personal al acesteia pot reprezenta, uneori, o experienţă bizară. Aşadar, brazilienii decid de multe ori să treacă peste ”preliminarii” şi adoptă o abordare directă, întâmpinând acele persoane ca pe un prieten vechi.

Un sărut pe fiecare obraz este uzual pentru situaţia în care un bărbat este prezentat unei femei adulte. O altă pereche de sărături similare este efectuată la plecare.

Săruturule (”Beijos”) vă introduc în spiritul familiei în cauză în doi timpi şi trei mişcări. O zi petrecută cu astfel de întâlniri şi pupături pe obraz poate să fie o forţă puternică de socializare pentru aceia care nu se tem de răceală şi gripă.

Desigur, nu există reţineri pentru brazilienii care sunt mai mult decât prieteni, iar turiştii de la Rio 2016 vor vedea adeseori ”beijos” pline de pasiune schimbate deschis, în public, pe stradă, între adulţi care se sărută ca şi cum nimeni nu i-ar privi.

Produse de brutărie

Arta panificaţiei înfloreşte în Brazilia, sub forma ”padaria”. Aceste brutării de cartier sunt veritabile temple dedicate celor pasionaţi de dulciuri - prăjituri (”bolo”), tarte, torturi, biscuiţi, negrese, torturi cu fructe, clătite, budinci şi mini-cafele foarte tari (”cafezinhos”).

”Padariile” locale sunt ieftine şi încântă papilele gustative. În orice ”padaria”, clienţii pot să găsească o varietate uriaşă de pâine şi cornuri proaspăt coapte. Multe vând şi sendvişuri şi ”empanada” (un fel de plăcintă cu carne), altele vând supe, clătite şi sucuri proaspete.

Pădurile tropicale

Copaci? Sunt destui în Brazilia. Amazonul are 390 de miliarde de copaci - 16.000 de specii - şi conţine jumătate din totalul pădurilor tropicale care au rămas pe Terra.

Mai mult de jumătate din bazinul amazonian de 5,5 milioane de kilometri pătraţi se află în Brazilia, inclusiv câteva mii de kilometri ai fluviului Amazon, cel mai mare fluviu din lume prin prisma volumului (6,9 milioane de metri cubi).

Amazonul este ”casa” pentru o zecime din totalul speciilor cunoscute de pe Terra - 20% din speciile de păsări ale lumii, 40.000 de specii de arbori şi plante, care au un rol crucial în limitarea gazelor cu efect de seră.

Pădurea serveşte ca un filtru atmosferic uriaş, absorbind şi depozitând cantităţi mari de dioxid de carbon din atmosferă - 2,2 miliarde de tone pe an -, potrivit unui studiu realizat de Jet Propulsion Laboratory, reprezentând o armă puternică în lupta împotriva poluării şi încălzirii globale.  

Despăduririle distrug în Amazonia suprafeţe de mărirea statului american Delaware în fiecare an, potrivit World Wildlife Fund. Cei mai mai vinovaţi sunt păşunatul animale (80% din totalul terenurilor despădurite), exploatările forestiere şi culturile agricole.

Deşi în ultimii ani au fost făcute progrese pentru a reduce despăduririle, există numeroase îngrijorări referitoare la faptul că actuala instabilitate politică din Brazilia ar putea duce la anularea acestor reuşite.

Carne friptă

Brazilia este un tărâm al simţurilor, în care absolut totul are un miros şi un gust mai intens. Acest lucru este valabil şi pentru unul dintre preparatele gastronomice favorite ale ţării, ”churrasco” - bucăţi de carne fripte pe grill.

Frigăruile ”Churrasco” provin din sudul Braziliei, având la bază tehnica de gătit în aer liber a bărbaţilor ”Gauchos” - crescători de vite din Brazilia, Argentina şi Uruguay.

Petrecerile cu grătar în spatele casei şi câteva lanţuri de restaurante braziliene duc mai departe această tradiţie culinară.

Un alt preparat gastronomic brazilian celebru este ”picanha” - o felie de muşchi de vită friptă pe grătar. Tăierea feliei cu o grosime potrivită, plasarea feliei la o distanţă potrivită de flacără şi prepararea sosurilor potrivite reprezintă elementele unei veritabile ”ştiinţe” culinare, cunoscută doar de pasionaţii de grătare brazilieni.

Joe Robinson, autorul acestui articol publicat pe site-ul cnn.com, a călătorit adeseori în Brazilia. El a publicat deja şi o carte, intitulată ”Don't Miss Your Life”, şi a scris pentru numeroase ziare şi reviste americane, inclusiv pentru Los Angeles Times.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.