Atunci când Charlie Chaplin a murit în ziua de Crăciun din 1977, la vârsta de 88 de ani, a lăsat în urma sa un scenariu pentru ultimul film neterminat intitulat "The Freak", un proiect despre o tânără femeie cu aripi pe nume Serapha care este exploatată în tot felul de moduri, potrivit Variety.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arhivele de la Cineteca di Bologna, care s-au ocupat mult timp cu păstrarea şi restaurarea operei lui Charlie Chaplin, au publicat o carte care dezvăluie pentru prima dată versiunea finală a scenariului complet "The Freak" de Chaplin. 

Cartea cuprinde materiale nevăzute anterior, precum note pregătitoare, desene, fotografii şi imagini de la repetiţiile filmate pe care directorul arhivelor din Bologna Gianlca Farinelli le-a numit "testamentul artistic" al lui Chaplin.  

Născută dintr-un cuplu de misionari britanici, Serapha ajunge în Patagonia, unde devine o figură asemănătoare unui înger într-un loc de pelerinaj pentru invalizii care doresc să fie vindecaţi; este răpită şi dusă la Londra pentru a fi arătată celor în căutare de miracole, ulterior reuşeşte să scape şi să fie judecată pentru a dovedi că este om. 

"The Freak", în care fiica mai mică a lui Chaplin, Victoria, urma să deţină rolul titular, tratează subiecte precum violul, crima şi moartea unei fete în Oceanul Atlantic, în timp ce Serapha încearcă să se întoarcă în Patagonia. 

Chaplin a conceput şi dezvoltat ideea pentru film în 1968/ 69, pe când avea aproape 80 de ani. Chiar înainte de a încerca să obţină finanţare, a angajat personal designeri pentru a produce scenarii şi a găsi soluţii pentru necesarul de efecte CGI. 

Cartea despre filmul neterminat al lui Chaplin, care a necesitat 10 ani de muncă, este publicată în italiană înainte de a fi prezentată editurilor internaţionale. 

În 2014, arhivele de la Bologna au publicat romanul inedit "Footlights" al lui Chaplin, care a stat la baza filmului ultimului  său film "Limelight", despre o tânără balerină şi clovn. Cartea respectivă, "Footlights: The World of Limelight", cu un comentariu al criticului britanic şi al biografului Chaplin, David Robinson, a fost publicată acum în 18 limbi.

Cartea despre "The Freak", care include şi comentariile lui Robinson, a fost realizată de Cecilia Cenciarelli, care lucrează de ani de zile cu Arhiva Chaplin şi a găsit materialele printre documentele producătorului lui Chaplin Jerry Epstein.

Cenciarelli a lucrat pentru carte în colaborare cu Victoria Chaplin, care oferă informaţii şi mărturii personale într-un capitol despre proiect, la fel ca Gerald Larn, art director, în timpul pregătirii filmului. 

Farinellia a punctat faptul că "The Freak" este primul film al lui Chaplin în care o femeie este şi protagonist şi "singurul personaj pozitiv". 

"The Freak" ar fi trebuit să fie "un omagiu adus femeilor din viaţa sa", a scris Farinelli. Un tribut adus marilor actriţe cu care Chaplin a lucrat, printre care: Mabel Normand, Edna Purviance (“The Kid”), Claire Bloom (“Limelight”), a patra sa soţie Oona O’Neill, şi pe fiicele sale, în special Victoria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.