Elevii de la Şcoala Gimnazială Roşia, judeţul Sibiu, s-au adunat, joi seară, într-un cinematograf ad-hoc, amenajat într-o şură din sat, pentru a vedea un film documentar oferit de echipa Astra Film Junior. Este vorba despre serialul „Esperanto, copiii apei” (Cécile Ruiz şi Alexis Evens - Gedeon Programmes, Franţa), prezentat în premieră în România la Astra Film Junior 2016.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţia, care a avut loc la Cinematograful din şură, continuă viziunea Astra Film Junior de a oferi acces la producţii cinematografice pentru copii din toate mediile.

Cele trei episoade proiectate în Cinematograful din Şură au, fiecare, câte 26 de minute, şi spun povestea a trei copii, Rachid, Stanislas şi Clyd, care trăiesc în trei zone diferite pe malul Oceanului Atlantic.

Deşi au doar 10 ani, cei trei copii încearcă, fiecare, să salveze mediul în care trăiesc. Fac o anchete de teren şi se confruntă cu probleme ecologice majore legate de ţările lor (Maroc, Senegal şi Guadalupa), toate legate de apă: seceta din Maroc, riscul dispariţiei pădurilor de mangrove din Senegal, respectiv pericolul degradării recifurilor de corali. Sunt poveşti simple, despre viaţa de zi cu zi a acestor copii, care visează, îşi imaginează o lume mai bună şi cred sincer că depinde şi de ei salvarea planetei albastre.

„Dincolo de emoţia de a vedea filme pe un ecran mare, copiii care au participat la eveniment au învăţat despre importanţa evitării consumului excesiv de apa şi efectele nocive ale risipei de apă şi au conştientizat problema poluării apei cu deşeurile de plastic aruncate la întâmplare prin sat”, au spus cei de la Şcoala Gimnazială Roşia.

Proiecţia care a avut loc joi seară la Cinematograful din Şură face parte din proiectul „Noi în univers - Cunoaşterea celor patru elemente” al Şcolii Gimnaziale din Roşia, cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda pentru Educaţie 2022 şi realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Roşia şi al Asociaţiei APAR Roşia.

„Experienţa cinematografică este una specială, pentru că marele ecran îţi deschide lumea. Cum proiectul nostru se adresează în principal copiilor din mediul rural care provin din familii defavorizate şi nu au în mod normal acces la o astfel de experienţă, apreciem în mod special sprijinul prietenilor noştri de la Astra Film Junior”, au mai spus cei de la Şcoala Gimnazială Roşia, care sunt convinşi că, datorită activităţilor desfăşurate „li se deschid ochii copiilor cu privire la imensitatea universului şi a posibilităţilor care le stau la dispoziţie, îi ajută să se apropie de aceste elemente şi să îşi dorească să protejeze mediul înconjurător”.

Iniţiat de Festivalul internaţional de film documentar Astra Film din Sibiu, Astra Film Junior este cel mai bun program de educaţie cinematografică din România şi va reveni în calendarul festivalului, după pauza dictată de pandemie, la ediţia din această toamnă AFF2022 (10-16 octombrie 2022).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.