Cineastul american Francis Ford Coppola, cunoscut pentru „The Conversation”, „Apocalypse Now” şi filmele din seria „Godfather”, a fost recompensat, vineri seară, cu premiul Lumière pentru întreaga activitate, într-o gală care a marcat a zecea ediţie a festivalului de la Lyon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De cinci ori recompensat cu Oscar, Coppola a primit trofeul - vădit emoţionat - după ce au fost prezentate mai multe înregistrări video tributare, au avut loc recitaluri muzicale şi prieteni şi rude au vorbit despre el.

Directorii festivalului, Thierry Fremaux şi Bertrand Tavernier, au fost maeştri de ceremonie. Ei au prezentat-o pe soţia cineastului, Eleanor, şi pe fiul Roman, pe regizorul Bong Joon-ho (câştigătorul Palme d’Or de anul acesta) şi actriţa Nathalie Baye, ambii vorbind despre experienţele lor cu opera lui Coppola, iar regizorii Sofia Coppola şi James Gray au transmis mesaje înregistrate.

Bong Joon-ho a povestit cum a vizionat „Apocalypse Now” (1979) după aproximativ zece ani de când filmul fusese lansat. Filmul recompensat cu Palme d’Or a fost interzis în Coreea de Sud până în 1988. Cineastul a subliniat că acest lungmetraj i-a alimentat dorinţa de a lucra în domeniu.

Pe scenă, Francis Ford Coppola, în vârstă de 80 de ani, i-a spus proaspătului câştigător de la Cannes: „Tu chiar reprezinţi cel mai important ţel al meu”.

„Lucrezi la ceva, arăţi lumii şi nu ştii încotro va merge sau cine o să îl vadă. Mereu am simţit că cea mai mare mulţumire dintre toate este aceea că un tânăr a văzut ceva la care am lucrat şi decide că vrea să scrie un roman sau să facă un film. Este cea mai mare consecinţă. Înseamnă că ai devenit nemuritor”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.