Cineastul american Abel Ferrara, cunoscut pentru filme ca „The Funeral”, „Mary” şi „Pasolini”, va fi recompensat cu un trofeu onorific la Festivalul de Film de la Veneţia de anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ferrara va primi Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker Award, oferit, începând cu anul 2006, personalităţilor care au lăsat o amprentă originală asupra cinematografiei contemporane.

Cineastul, care este stabilit la Roma în această perioadă, va primi distincţia în timpul unei ceremonii care va avea loc pe 5 septembrie, când va fi proiectat şi cel mai recent film al lui, documentarul „Sportin’ Life”, o privire intimă asupra propriei vieţi şi munci.

În film apar, pe lângă Ferrara, actriţa Cristina Chiriac, partenera lui de viaţă, şi Anna Ferrara, fiica lor, dar şi Willem Dafoe, cu care regizorul a lucrat în mai multe rânduri, şi muzicianul Joe Delia.

Directorul artistic al festivalului, Alberto Barbera, a transmis într-un comunicat: „De la primele lui filme cu buget redus, influenţate direct de scena newyorkeză populată de imigranţi, artişti, muzicieni, poliţişti şi dependenţi de droguri, prin operele lui recunoscute internaţional - „The King of New York” (1990), „Bad Lieutenant” (1992) şi „Body Snatchers” (1994) - şi până la cele mai recente realizări, introspective şi autobiografice, Ferrara a adus la viaţă un univers personal şi exclusiv”.

„The Funeral” al lui Ferrara, cu Benicio Del Toro, Christopher Walken şi Isabella Rossellini, a câştigat două premii la Veneţia în 1996. „Mary”, cu Juliette Binoche, Forest Whitaker şi Heather Graham, a primit patru trofee la acelaşi festival în 2005. 

Filmele „4:44 Last Day on Earth” şi „Pasolini” au fost prezentate în festival în 2012, respectiv 2014, iar anul trecut, „Tommaso”, toate avându-l protagonist pe Dafoe. Cel mai recent film al lui, „Siberia”, cu acelaşi actor în rol principal, a fost proiectat anul acesta la Berlinală.

Între cei care au primit trofeul onorific Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker se numără Takeshi Kitano, Abbas Kiarostami, Sylvester Stallone, Spike Lee, Al Pacino şi Zhang Yimou.

Cea de-a 77-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia va avea loc între 2 şi 12 septembrie, cu proiecţii în săli de cinema şi spaţii aleternative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.