Regizorul Dan Chişu, al cărui film „5 minute” era pe punctul de a fi lansat în sălile de cinema când pandemia a generat restricţii pe plan mondial, vorbeşte într-un interviu News.ro despre un an „trist”, despre proiectele zădărnicite, dar spune şi că scrie o piesă de teatru şi că are planuri de a face un nou film. Pentru cuvântul anului 2020, el oscilează între „frustrare” şi „regret”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cum caracterizaţi, din punct de vedere personal şi profesional, anul 2020?

Este un an trist. Pe 26 aprilie trebuia să lansăm în cinematografe cel mai recent film al meu, „5 minute”. Din cauza pandemiei, am fost nevoiţi să renunţăm şi să aşteptăm o periodă mai bună.

În timpul perioadei de izolare aţi realizat „9 poveşti de ură şi dragoste", prezentat online. Credeţi ca mediul virtual este unul benefic filmului, în general?

A fost o încercare, un experiment, de fapt. Aşteptam cu atâta nerăbdare să plecăm în turneul prin ţară pentru lansarea fimului, având pregătite premiere în prezenţa echipei în oraşe cum ar fi Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca, Botoşani, Contanţa, şi, când am realizat că nu se mai poate face, m-am aruncat, ca toţi ceilalţi, într-un proiect online. Mulţi actori începuseră să activeze online şi atunci mi-a venit ideea să facem un film. După încercări nereuşite, am decis să abandonăm proiectul, pentru că mi-am dat seama că nu se poate face film de acasă. Dar, într-o dimineaţă, mi-a venit ideea să facem un film despre cât de dificil e să încerci să faci film în condiţiile astea în care nimeni nu avea voie să iasă din casă. Şi aşa s-a născut „9 poveşti” care, culmea, a fost cumpărat de HBO şi este acum disponibil pe platforma HBO GO. Pentru perioada asta, sigur, canalele de film şi-au făcut datoria cu prisosinţă, pentru că toată lumea a accesat la maxim filmul şi serialul, dar pentru industia de film este un dezastru. Nu se poate concepe fimul doar online. Miracolul sălii de cinema nu poate şi nu trebuie să dispară.

Va reveni industria cinematografică la o formă măcar apropiată de cea de dinainte de 2020 sau se va fi schimbat ea radical?

Îmi doresc să se poată reveni la momentul de dinainte, dar eu cred ca este imposibil deocamdată. Avem exemple din ţările în care cinematografele au fost deschise, dar încasările au fost ridicol de mici în comparaţie cu alţi ani. Suntem înca în mijlocul crizei. Depinde de cum va fi gestionată criza industriei. Sau de cum se va adapta situaţiei.

După „5 minute" şi „9 poveşti", aţi demarat alte proiecte anul acesta?

Proiecte sunt, dar nu există nicio proiecţie reală a realizării lor. Lucrez la o piesă de teatru şi am un film în plan. Dar totul se va decide în primăvară.

Care este cuvântul care ar descrie cel mai bine anul 2020?

„Frustrare” sau „Regret”. Dar cel mai tare am înţeles cât de puţin apreciam lucrurile simple şi normale pe care nu mai avem voie să le facem acum. Am citit undeva că „Lockdown” a fost cuvântul anului 2020. Paradoxal, mă gândeam ca cifra anului 2020 a fost 19. Asta în anul în care cifra 20 a fost dublă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.