„Three Faces”, cel mai nou film al iranianului Jafar Panahi, premiat pentru scenariu la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, va deschide, pe 6 august, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2010, Panahi a fost arestat de autorităţile iraniene şi i-a fost interzis să mai facă filme. El a continuat să muncească, însă se află în imposibilitatea de a părăsi Iranul, după ce a fost condamnat la închisoare, dar nu a început încă executarea pedepsei.

A reuşit să realizeze, totuşi, patru filme de atunci: „This Is Not a Film”, „Closed Curtains”, „Taxi” - pentru care a primit Ursul de Aur la Berlinala 2015 - şi, cel mai recent, „Three Faces”.

„Three Faces” (2018) spune povestea a trei actriţe iraniene, aflate în diverse perioade ale carierei, care se confruntă cu diferite situaţii.

Panahi, în vârstă de 58 de ani, a scris scenariul împreună cu Nader Saeivar şi apare, de asemenea, în lungmetraj.

Filmul de debut al lui Jafar Panahi, „The White Baloon”, a obţinut trofeul Camera d’Or la Cannes în 1995. Douăzeci de ani mai târziu, el a câştigat Ursul de Aur pentru „Taxi”, după ce, în 2013, a primit Ursul de Argint pentru scenariul filmului „Closed Curtain”. În 2006, pentru „Offside”, a primit marele premiu al juriului Berlinalei.

În 2011, „This is Not a Film” a ţinut primele pagini ale ziarelor după ce a fost prezentat la Cannes într-o proiecţie specială. El a fost adus în Franţa din Iran pe un stick USB ascuns într-o prăjitură.

La Cannes a mai primit, în 2003, premiul juriului Un Certain Regard pentru „Crimson Gold”.

El a fost premiat şi la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2010, a primit Leul de Aur pentru „The Circle”.

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul va avea loc între 6 şi 12 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), iar invitatul special va fi regizorul kazah Emir Baigazin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.