Cea mai mare Super Lună din ultimele şapte decenii va fi vizibilă pe 14 noiembrie, iar anul 2016 se va încheia cu trei Luni pline uriaşe, consecutive, informează independent.co.uk.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luna se va afla în această perioadă la cea mai mică distanţă faţă de Terra de după anul 1948 şi nu se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă decât abia în 2034. 

Anul 2016 se va încheia cu cea mai mare Lună plină pe care majoritatea oamenilor au văzut-o vreodată.

Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult - devenind pe boltă mai strălucitoare şi mai mare - faţă de Terra decât a făcut-o în ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.

Fenomenul de Super Lună, denumit şi ”Lună la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ. În acel moment, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la ”apogeu” - punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra.

În plus, dacă orbita Lunii se aliniază corespunzător cu Soarele şi cu Pământul, apare un fenomen denumit ”conjuncţie la perigeu” - ce înseamnă că Luna apare mult mai mare pe boltă şi primeşte numele de ”Super Lună”.

Fenomenul de Super Lună se produce relativ des. Însă se întâmplă foarte rar ca Luna să pară atât de mare ca aceea care va apărea pe boltă în noiembrie 2016. 

Luna va mai fi la fel de aproape abia în 2034. Ultima oară când s-a aflat la o distanţă atât de mică faţă de Terra s-a întâmplat în 1948.

Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfârşitul anului 2016. Una a fost deja vizibilă pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va apărea pe boltă pe 14 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.