Catalogul muzical al cântăreţului Prince a fost cumpărat de Universal Music Publishing Group, au anunţat directorii acestei companii americane, citaţi de contactmusic.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tranzacţia a fost anunţată, miercuri, după încheierea negocierilor cu membrii familiei artistului american şi cu reprezentanţii fondului care administrează averea starului.

Termenii contractului de achiziţie nu au fost dezvăluiţi, dar, potrivit anunţului oficial, directorii grupului Universal vor ”administra catalogul extins de cântece ale cântăreţului Prince”, printr-o colaborare strânsă cu fundaţia artistului, ”pentru a dezvolta noi produse creative asociate muzicii sale”.

Înainte de moartea sa, Prince şi-a administrat singur catalogul muzical, după expirarea contractului cu grupul Universal în 2013. 

La jumătatea lunii octombrie, presa internaţională a publicat o serie de articole potrivit cărora catalogul muzical al cântăreţului Prince  fost propus spre vânzare mai multor case de discuri contra sumei de 35 de milioane de dolari.

Catalogul include numeroase cântece, inclusiv piese precum ”Rebirth of the Flesh”, ”Electric Intercourse” şi ”Extraloveable”, care au fost deja ”vândute pe sub mână” pe scară largă, dar fără să fi fost vreodată lansate în mod oficial.

Colecţia include, de asemenea, câteva sute de ore de înregistrări de studio şi imagini din concertele susţinute de artistul american.

Toate cele trei mari case de discuri majore din industria muzicală - Universal Music, Sony Music şi Warner Music - s-ar fi aflat în negocieri pentru a achiziţiona acest catalog, potrivit revistei Billboard. 

Citând o sursă care a preferat să îşi păstreze anonimatul, revista Billboard afirmă că o ediţie deluxe a albumului ”Purple Rain” - care a fost anunţată în 2014 dar fără ca proiectul să se materializeze - va fi lansată cel mai probabil în 2017.

De asemenea, o nouă compilaţie ”Greatest Hits” va fi lansată la sfârşitul acestui an.

Catalogul cu piese nelansate ale cântăreţului Prince este depozitat pe diverse suporturi muzicale, aflate în complexul rezidenţial al starului, Paisley Park, din oraşul Minneapolis.

Suporturile muzicale sunt depozitate într-o cameră specială, în care accesul se face doar cu ajutorul unui ascensor. Camera deţine un sistem de climatizare performant şi o uşă de protecţie din oţel, echipată cu un panou electronic şi un mâner rotativ.

Artistul american era singura persoană care deţinea codul pentru a deschide acea cameră-seif. După moartea muzicianului, uşa a trebuit să fie spartă de compania care administrează averea cântăreţului.

Potrivit lui Susan Rodgers, fostul inginer de sunet cu care a colaborat Prince, care a depus primele înregistrări în acea cameră specială în anii 1980, depozitul era deja aproape plin atunci când ea a demisionat în 1987 şi conţinea inclusiv piese înregistrate înainte de apariţia pe piaţă a legendarului album ”Purple Rain”.

Brent Fischer, care a compus aranjamentele de coarde pentru Prince, alături de tatăl lui, Clare, spune că arhivele starului sunt vaste.

”Cred că peste 70% din muzica lui Prince, la care eu am colaborat, urmează să fie lansată”, a dezvăluit el pentru BBC. 

Cântăreţul a murit în luna aprilie fără să lase un testament.

Tribunalul american urmează să se pronunţe în legătură cu modul în care va trebui să fie împărţită averea starului, iar mai mulţi presupuşi moştenitori s-au prezentat în faţa instanţei în ultimele luni. 

Prince Rogers Nelson a murit la vârsta de 57 de ani, pe 21 aprilie, în urma unei supradoze accidentale cu un analgezic deosebit de puternic, fentanil. Trupul neînsufleţit al artistului a fost descoperit în studioul lui de înregistrări Paisley Park din Chanhassen, un oraş din statul american Minnesota.

Cântăreţ, compozitor, aranjor şi instrumentist, considerat unul dintre cei mai inventivi muzicieni din epoca modernă, Prince s-a inspirat din artişti aparţinând unor genuri muzicale diferite, precum James Brown, The Beatles şi Jimi Hendrix. Printre piesele sale de succes se numără ”Little Red Corvette”, ”Let's Go Crazy”, ”When Doves Cry”, ”Cream” şi ”Get Off”. Originar din Minneapolis, a devenit cunoscut la sfârşitul anilor 1970 cu piesa ”Wanna Be Your Lover” şi, în următoarele decenii, a cucerit publicul şi topurile muzicale cu albume precum ”1999” şi ”Purple Rain”.

Prince a câştigat şapte premii Grammy şi cele 39 de albume ale sale s-au vândut în peste 100 de milioane de copii. Artistul a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în 1985, cu single-ul ”Purple Rain”, de pe coloana sonoră a filmului omonim.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.